Gourmet tips: Wat anders dan vlees

Gourmet tips: Wat anders dan vlees

Voor de feestdagen was ik op zoek naar originele gourmet ideeën. Anders dan de standaard gourmetschotel van de supermarkt. En vooral anders dan het standaard stukje vlees. Dit is wat ik bedacht.

#1 Gevulde champignons

Champignons op de gourmetplaat is denk ik niet nieuw. Maar vul ze eens, dan krijg je weer een heel ander soort gerecht aan de gourmettafel. Probeer een van de volgende ideetjes eens.

  • Gevulde kastanjechampignons met kruiden roomkaas
  • Kastanjechampignons gevuld met cottage cheese en baconkruimels
  • Gevulde champignons met brie, stukjes walnoot en honing.

Trek het steeltje uit de champignon en kies de gewenste vulling. Vul de champignon en gooi ‘m op de gourmetplaat.

#2 Gebakken halloumi

Ik ben gek op halloumi. Daarnaast is het een prima vleesvervanger voor als je minder of geen vlees wilt eten. Gewoon in plakjes snijden en bakken maar. Een paar minuten aan beide kanten totdat er een mooi bruin korstje verschijnt, heerlijk! Druppel er eens wat honing overheen, ook heerlijk.

#3 Aspergetips

Groene asperges kun je tegenwoordig het hele jaar rond krijgen. Wikkel de aspergetips in een plakje parma- of serranoham en strooi en wat versgemalen peper overheen. Heerlijk op de bakplaat! Eventueel kun je er een kwarteleitje bij bakken.

#4 Courgetterolletjes

Courgette grillen is zo al superlekker. Maar maak er eens rolletjes van. Bijvoorbeeld door geitenkaas in een courgettelint te rollen. Of een rolletje te maken van courgette en parmaham, steek het evt. vast met een prikker en there you go! Of snijd de courgette in plakken en bestrooi met peper en zout. Zo de grillplaat op en je lekker stukje groente is klaar.

#5 Gepaneerde brie

Wist je dat je kaas ook goed kunt paneren om vervolgens op de gourmetplaat te bakken? Ga er niet ander mee om dan je bijvoorbeeld bij een schnitzel zou doen. Plakjes kaas dus door de bloem wentelen, door een geklopt eitje en dan door paneermeel of panko. Zorg wel dat de kaas goed bedekt is zodat de kaas er niet uit kan lopen. Dit kun je overigens ook met andere soorten kaas doen dan brie. Probeer het bijvoorbeeld ook eens met camembert.

#6 Dadels in spek

Dadels zijn heerlijk en doen het ook heel goed op de bakplaat. Tegenwoordig kun je ze kant en klaar kopen, gevuld met wat (geiten)kaas en omwikkeld met een plakje spek of pancetta. Uiteraard kun je ze ook makkelijk zelf maken. Koop wat gedroogde dadels, snijd ze tot halverwege in. Vul met wat geitenkaas en wikkel er een plakje spek omheen. Klaar!

#7 Falafel met mini pita

Falafel is hip en heerlijk. Én je kunt het tegenwoordig in verschillende soorten in de supermarkt krijgen. Broodjes shoarma van de gourmetplaat kennen we natuurlijk al. Maar waarom niet eens een pitabroodje met falafel? Lekker met hummus of knoflooksaus.

#8 Cherrytomaatjes

Cherrytomaatjes grillen in de oven met wat olijfolie en zout en peper is hartstikke lekker. Maar dit kun je natuurlijk ook makkelijk op de gourmetplaat doen. Ik gebruik hier zelf graag cherrytomaatjes voor die nog aan een trosje zitten. Lekker makkelijk namelijk. Maar je kunt ook losse cherrytomaatjes pakken, of zelfs gehalveerde cherrytomaatjes. Grill deze dan op de snijkant met wat zout en peper. Dan worden ze heerlijk zoet en zacht!

Ik denk dat je met deze ideeën weer eens wat anders of tafel kunt zetten dan de standaard gourmetschotel. Heb jij nog originele gourmet ideeën? Ik ben heel benieuwd hoe jouw gourmettafel eruit ziet.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.