Mayonaise maken: Mijn 3 favorieten!

Mayonaise maken: Mijn 3 favorieten!

Mayonaise maken is een simpel basisrecept dat iedereen eigenlijk wel moet kennen en zeker kunnen. Eigenlijk heb je maar 3 ingrediënten nodig om mayonaise te maken: eidooiers, plantaardige olie en azijn of citroensap. De overige smaakmakers zijn enkel smaakmakers, maar heb je niet per se nodig voor de consistentie.

Het klinkt misschien gek, maar als je mayonaise maakt, wordt deze dikker door meer olie toe te voegen. De olie sluit namelijk de overige ingrediënten in de mayonaise in, waardoor het dus minder vloeibaar wordt. Is je mayonaise nog wat dun en runny? Voeg dan gerust wat meer olie toe. Je kunt ook experimenteren met verschillende soorten olie. Gebruik bijvoorbeeld ook eens een keer een deel olijfolie, voor een wat rijkere smaak.

Je kunt mayonaise het beste maken in een kleine mengkom van een keukenmachine of met een staafmixer met mengkom. Eentje die goed hard draait en dus een mooie dikke lobbige mayonaise maakt. Ik gebruik zelf eigenlijk altijd een keukenmachine, maar dat is denk ik meer een kwestie van voorkeur en waar je aan gewend bent 😉

In dit recept deel ik 3 varianten met je. Namelijk normale mayonaise, maar ook truffelmayonaise en mostermayonaise. Alledrie supersimpel om te maken. En allemaal lekker en passend bij net een ander gerecht. Probeer de truffelmayonaise bijvoorbeeld eens met zelfgemaakte zoete aardappelfrietjes. De mostermayonaise is heerlijk bij een bitterbal en de gewone mayonaise gaat perfect bij zelfgemaakte frietjes of gebakken aardappeltjes.

Smakelijk!

Zelfgemaakte mayonaise: Mijn 3 favorieten
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Mayonaise maken: Mijn 3 favorieten!

Voorbereiding 10 min
Totale bereidingstijd: 10 min
Porties: 3 porties
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Zelfgemaakte mayonaise

 • 2 eidooiers
 • 1 tl witte wijnazijn
 • peper en zout
 • maiskiemolie

Truffelmayonaise

 • 2 tl truffelolie

Mosterdmayonaise

 • 1 el grove mosterd
 • 1 el dijonmosterd

Instructies

Variant 1: Zelfgemaakte mayonaise

 • Doe de eidooiers in de kleine kom van de keukenmachine of doe ze in een diepe kom als je een blender gebruikt. Ga je de mayonaise met de hand kloppen? Dan kun je een grotere kom gebruiken. Klop de eidooiers ongeveer een half minuutje in de keukenmachine. Voeg daarna de witte wijnazijn en wat peper en zout toe. Klop dit nog eens een halve minuut door.
 • Vervolgens ga je beetje bij beetje de maiskiemolie toevoegen. Net zolang totdat je een mooie dikke (maar niet te dikke) mayonaise hebt. Dit doe je eerst door de olie druppel voor druppel toe te voegen (als je met een open kom werkt), vervolgens kun je het middels een straaltje doen, totdat de mayonaise mooi lobbig is.
 • Gebruik je een dichte kom, voeg dan telkens een eetlepel olie toe, klop even en voeg dan weer een nieuwe eetlepel olie toe. Net zolang totdat de mayonaise mooi dik is. Je hebt nu een mooie zelfgemaakte mayonaise, heerlijk bij zelfgebakken frietjes! Maar je kunt ook andere varianten maken.

Variant 2: Truffelmayonaise

 • Voeg 1 eetlepel truffelolie aan je basis mayonaise toe en klop dit er goed doorheen. Zo simpel is het: je zelfgemaakte truffelmayonaise. Lekker met bijvoorbeeld zoete aardappelfrietjes.

Variant 3: Mosterdmayonaise

 • Voeg 1 eetlepel zo grof mogelijke mosterd toe en 1 eetlepel fijne dijonmosterd. Goed doorkloppen en je hebt mosterdmayonaise. Heerlijk bij een bitterbal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling