Pasta Carbonara: Zo maak je de perfecte Carbonara!

Pasta Carbonara: Zo maak je de perfecte Carbonara!

Pasta carbonara: een heerlijk simpel Italiaans gerecht. Met pure smaken en weinig ingrediënten. Juist daarom is het zo belangrijk om te weten hoe je deze simpele ingrediënten dan het beste kunt combineren. En natuurlijk kies je voor verse en kwalitatief goede ingrediënten. Wat is nou zo belangrijk om de perfecte pasta carbonara op tafel te kunnen zetten?

Blijf bij de Italiaanse traditie: Geen room!

Houd je dus aan de ingrediënten die de Italianen er in doen. Daarmee bedoel ik eigenlijk gewoon dat je de room achterwege moet laten. In Nederland lijkt het bijna normaal om room toe te voegen aan een pasta carbonara. Maar dat hoort eigenlijk helemaal niet! Ik weet niet precies waar het vandaan komt, de room bij de pasta, maar doe het alsjeblieft niet meer! Het verbaast me dat zo veel mensen denken dat het hoort. De smaken zijn namelijk veel sterker en meer uitgesproken als je de room weglaat en de pure ingrediënten hun werk laat doen.

Dan komen we bij de volgende discussie.

Alleen een eidooier of een heel ei?

Persoonlijk vind ik beide lekker. Met een heel ei wordt de pasta naar mijn mening net wat smeuïger dan met enkel een eidooier. Maar mocht je zelf een mening willen vormen. Dan zou ik zeggen: Probeer het zelf ook allebei eens. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt! Laat het me weten in de comments.

Wat voor spek gaat er in een carbonara?

In principe gebruik je Italiaanse pancetta in een echte carbonara. Nu moet ik toegeven dat ik het zelf ook regelmatig maak met bacon of gerookt spek. Ik vind de pancetta van de supermarkt namelijk vaak niet goed genoeg. Wil je echt goede pancetta hebben, dan kun je dit het beste bij een Italiaanse delicatessenzaak halen. Of anders bij een slager. Heb je dat niet in de buurt? Kies dan voor een stuk gerookt spek dat je zelf nog in stukjes moet snijden. Dat is vaak van betere kwaliteit dan de kant en klare spekblokjes of spekreepjes.

Ik probeerde laatst trouwens Carbonara met chorizo. Laat het de Italianen niet horen, maar dat was ook superlekker!

Pasta carbonara met chorizo
Pasta Carbonara met chorizo

Kook je pasta al dente!

Ook heel belangrijk! Kook je pasta niet te lang. In Italië krijg je pasta zoals het hoort. Zacht van buiten met een lichte bite van binnen. Al dente dus. Kook je pasta dus liever korter dan op de verpakking aangegeven staat, dan langer. Anders krijg je zo’n slappe pasta die zelfs een beetje papperig kan worden, heel erg jammer. Niet doen dus!

Wat is de lekkerste kaas in een carbonara?

Ga sowieso voor een harde Italiaanse kaas. De meest traditionele Italiaanse kaas is de Parmezaanse kaas. Maar een lekkere harde Pecorino is ook heerlijk. Ik koop wel altijd een stuk, waarvan je zelf kunt raspen. Hier zit vaak veel meer smaak aan dan Italiaanse kaas die al geraspt is. Tegenwoordig kun je dit ook vaak bij de supermarkt kopen.

Ben niet zuinig met de kaas, een goede carbonara is lekker cheesy. Uiteraard kun je de carbonara achteraf nog bestrooien met wat extra kaas!

Knoflook en zwarte peper!

Onmisbaar in een goede carbonara. En in mijn ogen: hoe meer hoe beter. Maar natuurlijk niet overdrijven! Meestal reken ik een teentje knoflook per persoon. En zwarte peper vloeit bij mij rijkelijk. Maal ook nog wat zwarte peper over je carbonara net voordat je het serveert. Niet alleen superlekker maar ziet er ook nog eens heel mooi uit.

Haal je pasta op tijd van het vuur!

Je wil niet dat je pasta carbonara per ongeluk roerei wordt. Zet het vuur onder je pan dus al uit vóórdat je de pasta aan je spekmengsel toevoegt. Door de hete pasta blijft het gerecht namelijk warm genoeg. Als je dan het ei toevoegt, loop je minder risico dat het roerei wordt. Lijk het toch te gaan stollen? Voeg dan een klein beetje water toe. Dit zorgt ervoor dat je ei niet stolt en houdt de saus lekker smeuïg

Een klontje roomboter voor een extra smeuïg resultaat

Roer net nadat je het ei hebt toegevoegd een klontje roomboter door de pasta. Dit geeft een extra romig effect aan je pasta. En maakt het wat mij betreft helemaal af!

Met deze tips komt jouw perfecte pasta carbonara wel goed. Heb jij nog andere tips? Deel ze met me!

Ps. Bekijk ook mijn recept voor pasta carbonara


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.