Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes

Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes

2 Comments

I love foodsharing en de meest geweldige manier van foodsharing vind ik toch wel een heerlijke uitgebreide tapasmaaltijd. Net daarna komt een goede rijsttafel :p

En laat dit recept nou perfect zijn als onderdeel van een prachtige tafel vol verschillende tapas. Wie kent ze niet? De Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus. In Nederland zie je ze sowieso op de menukaart staan in elk tapasrestaurant. In Spanje wat minder, maar ook daar zie je ze hier en daar wel langs komen.

En niet gek vind ik, want who doesn’t love een goede gehaktbal in een sausje? :p Hierbij dus mijn recept voor de heerlijke albóndigas. Het kost even wat tijd, met name omdat je de tomatensaus volledig moet laten inkoken, maar eerlijk, dan heb je ook wat! Een heerlijke volle en rijke tomatensaus met malse smaakvolle gehaktballetjes erin.

En heb je nou geen zin om ook nog andere tapas te maken, dan kun je prima deze albóndigas als hoofdgerecht eten met wat brood en een salade of met pasta (en een salade). Maar heb je nou wel zin in zo’n prachtige tafel vol tapas? Dan heb ik nog veel meer lekkere tapasreceptjes voor je!

Smakelijk! 😉

Recept Afdrukken
Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes
Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes
Keuken Spanje
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Albóndigas
  • 600 gram rundergehakt
  • 3 teentjes knoflook
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • 1 ei
  • 4 el paprikapoeder
  • 2 el komijn
  • 1 tl cayennepeper
  • bosje verse peterselie
Tomatensaus
  • olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el komijn
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 kg tomaten
  • 1 pot runderfond
  • scheutje rode wijn
  • 4 el paneermeel
  • scheutje melk
  • verse peterselie
Keuken Spanje
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Albóndigas
  • 600 gram rundergehakt
  • 3 teentjes knoflook
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • 1 ei
  • 4 el paprikapoeder
  • 2 el komijn
  • 1 tl cayennepeper
  • bosje verse peterselie
Tomatensaus
  • olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el komijn
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 kg tomaten
  • 1 pot runderfond
  • scheutje rode wijn
  • 4 el paneermeel
  • scheutje melk
  • verse peterselie
Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes
Instructies
Albóndigas
  1. Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij het gehakt. Meng de knoflook en het gehakt met alle kruiden en het eitje en kruid goed met peper en zout. Hak de peterselie fijn (of knip het in stukjes) en meng ook door het gehakt. Draai eerst één proefballetje en bak deze. Is het gehakt goed op smaak? Dan kun je alle balletjes gaan rollen, voeg anders nog wat peper en zout toe. Heb je alle balletjes gedraaid? Dek ze dan af en zet in de koelkast om op te stijven.
Tomatensaus
  1. Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper deze. Bak in een klein laagje olijfolie een paar minuutjes totdat de sjalotten glazig zijn. Maak ondertussen de rode peper schoon en snijd deze in kleine stukjes. Voeg de peper toe aan de sjalotten in de pan en bak ook eventjes mee. Bak vervolgens de tomatenpuree een paar minuutjes mee. Snijd ondertussen de tomaten in stukjes. Voeg dit ook toe aan de pan, samen met een scheutje rode wijn en de pot runderfond. Meng 4 el paneermeel met een klein scheutje melk en voeg dit ook aan de pan toe. Laat zonder deksel inkoken tot een mooie dikke saus. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  2. Voeg na deze 30 minuten de gehaktballetjes toe en laat deze zonder deksel nog een half uurtje stoven in de pan. Roer regelmatig. Bestrooi de albóndigas met wat verse peterselie en serveer als onderdeel van een tapasmaaltijd, met brood of met pasta als hoofdgerecht.


2 thoughts on “Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *