Beer can chicken (Kip met Mexicaans bier)

Beer can chicken (Kip met Mexicaans bier)

Beer can chicken stond al heel lang op mijn lijstje. En ondanks dat ik er eigenlijk niet de goede barbecue voor heb, heb ik ‘m toch gemaakt! Dat ging dan dus ook niet helemaal goed..

Ik bouwde een soort van geïmproviseerd bierblikrekje van bakstenen in mijn barbecue, naast de kolen. Mijn barbecue is immers niet hoog genoeg om die kip in op het rooster te zetten. Dit leek mij dus een goed idee. Doordat de kolen aan één kant van de kip lagen, wilde ik de kip dus halverwege omdraaien, geen goed idee!

M’n kip viel op en daardoor kwam er wat as van de kolen op de kip. Maar overal is een oplossing voor! Mijn man is namelijk opgegroeid in Afrika en daar bleek het heel normaal om de barbecue af te blussen met bier. Een kip kun je dus ook prima schoonspoelen met een flesje Mexicaans bier! :p

Moraal van het verhaal: Maak deze beer can chicken alleen op een barbecue die er geschikt voor is en gebruik er een speciaal rekje voor. Heb je geen geschikte barbecue en rekje? Maak de kip dan in de oven. Ik heb de kip het laatste halfuur naar de oven verplaatst en dat ging ook prima.

Je kunt de kip dan over het bierblik schuiven en rechtop in de oven zetten. Of een blikje bier leeggieten in een braadslee en de kip hierboven op een rekje garen. Beide opties zijn prima en leveren een heerlijk resultaat op!

Maar leer in ieder geval van mijn fouten en bouw geen improvisorisch bierblikrekje of barbecue!

Smakelijk!

Beer can chicken met Mexicaans bier en cajun kruiden
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Beer can chicken (Kip met Mexicaans bier)

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 15 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 3 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 el oregano
  • 1 el tijm
  • 1 el zeezout
  • 1 el peper
  • 1 hele kip
  • 1 groot blik Mexicaans bier Tequila flavoured beer (bijv. Desperados)

Instructies

  • Meng alle kruiden met de olijfolie goed door elkaar en wrijf de kip hiermee in (binnen- en buitenkant). Leg de kip tenminste 2 uur in de koelkast zodat de kruiden goed in kunnen trekken. Haal de kip 1 uur voordat je deze gaat bereiden uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.
  • Maak het blik Mexicaans bier open en giet hier ongeveer een derde uit. Drink dit op voor goede moed ;). Schuif de kip met de onderkant over het blik bier totdat deze mooi stevig op het blik staat. Steek de barbecue aan en maak deze klaar voor indirect grillen. Dit betekent dat je de kolen aan één kant legt en de kip hier niet direct boven zet, maar aan de andere kant van de barbecue zet. Plaats het deksel op de barbecue en laat de kip ongeveer een uur garen op deze manier. Of gebruik een vleesthermometer en laat de kip tot een kerntemperatuur van 75 graden komen.
  • Als de kip gaar is, laat deze dan 15 minuten rusten onder aluminiumfolie en besprenkel met limoensap, koriander (en evt. nog wat Mexicaans bier). Lekker met een frisse salade en gegrilde maiskolven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.