Bolognese quiche

Bolognese quiche

0 Comments

Ik heb dus een boekje vol met receptideeën. Ik denk dat er wel honderd in staan, misschien nog wel meer.. Dus als ik een keer zelf geen zin heb om iets te kiezen, of niet weet waar ik zin in heb, laat ik manlief kiezen. En die gaat natuurlijk altijd voor de meest ongezonde dingen :p Maar wel heel lekker!

Deze bolognese quiche was dus ook zijn keuze, uit mijn ideeënboekje! En dan moet ik natuurlijk altijd wel nog even denken hoe ik het ga maken :p Want het kan goed zijn dat ik dat idee maanden geleden op heb geschreven.

Gelukkig had ik hier een heel goed beeld bij! Namelijk een bolognesesaus omringd door heerlijk deeg en een mooi dakje. Misschien dat ik het ook nog eens wil proberen door de bolognesesaus te mengen met de ricotta en de eieren, maar ik vond dit in ieder geval al heel erg geslaagd!

Heerlijk bros korstdeeg met een rijke en smaakvolle vulling, dat heerlijk afgedekt wordt zodat alle smaken goed behouden blijven. Je moet er wel op letten dat de saus niet te vochtig is, anders wordt de bodem wat soppig (eventueel kun je dan nog wat paneermeel op de bodem strooien, als je daar bang voor bent).

En het is belangrijk dat de bodem eerst los wordt gebakken. Ook dat voorkomt namelijk dat het deeg soppig wordt. Verder is het een vrij makkelijk recept! En heb je geen tijd om het deeg zelf te maken (hoewel dat echt de moeite niet is), dan kun je altijd kant en klaar deeg gebruiken 😉

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Bolognese quiche
Bolognese quiche
Keuken Italië
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 40 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Quiche deeg
  • 300 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 1 ei
  • bakbonen of andere verzwaarders zoals kikkerwerten
Bolognese vulling
  • 500 gram rundergehakt
  • peper en zout
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram spekblokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 0,5 blik tomatenblokjes
  • scheutje rode wijn
  • 0,5 runderbouillonblok
  • 3 el gedroogde italiaanse kruiden basilicum, oregano, tijm, rozemarijn & peterselie
  • 1 kleine winterpeen
Room
  • 250 gram ricotta
  • 4 eieren
  • 50 gram parmezaanse kaas
Keuken Italië
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 40 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Quiche deeg
  • 300 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 1 ei
  • bakbonen of andere verzwaarders zoals kikkerwerten
Bolognese vulling
  • 500 gram rundergehakt
  • peper en zout
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram spekblokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 0,5 blik tomatenblokjes
  • scheutje rode wijn
  • 0,5 runderbouillonblok
  • 3 el gedroogde italiaanse kruiden basilicum, oregano, tijm, rozemarijn & peterselie
  • 1 kleine winterpeen
Room
  • 250 gram ricotta
  • 4 eieren
  • 50 gram parmezaanse kaas
Bolognese quiche
Instructies
Deeg
  1. Maak het deeg door de bloem in een kom te doen en hier de boter in stukjes door te snijden. Wrijf met je vingers de bloem boter tot grove kruimels. Roer er vervolgens het ei doorheen met een houten lepel. Kiep het deeg op een bebloemd werkblad en kneed het totdat je een mooie deegbal hebt. Pak het in plasticfolie in en laat het rusten.
Bolognesequiche
  1. Rul het gehakt in een grote wokpan en kruid goed met peper en zout. Maak de en en de knoflook schoon en snipper deze. Bak mee met het gehakt totdat de ui licht glazig is. Voeg dan de spekblokjes toe en bak deze ook een paar minuten mee. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak deze ongeveer 2 minuutjes mee. Voeg dan de tomatenblokjes, rode wijn, het runderbouillonblokje en de Italiaanse kruiden toe. Roer alles goed door elkaar en laat pruttelen op laag vuur. Schrap nu de wortel, rasp deze en voeg toe aan de pan. Laat de saus in 15 minuutjes inkoken.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg nu uit tot een mooie grote lap en bekleed hier een quichevorm (of andere ronde schaal) mee. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem (dan bolt het deeg niet op) Druk het deeg goed aan en leg er een vel bakpapier in. Vul de quichevorm met de bakbonen of andere verzwaarders. Bak het deeg in 15 minuten stevig. Haal dan de bakbonen en het bakpapier er uit en bak het nog 5 minuten.
  3. Meng ondertussen de ricotta met de eieren en parmezaanse kaas en klop goed door elkaar. Vul de quiche met het bolognesemengsel en dek af met het ei-ricotta mengsel. Bestrooi eventueel met nog wat extra parmezaanse kaas en bak de quiche nog 20 minuten in de oven. Zet eventueel de laatste 5 minuten de grill aan voor een mooie bruine bovenkant. Lekker met een frisse salade.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *