Griekse gehaktballetjes in tomatensaus
Porties Prep Tijd
6personen 40minuten
Kook Tijd
30minuten
Porties Prep Tijd
6personen 40minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediƫnten
Gehaktballetjes
  • 1kg lamsgehakt
  • 100gram feta
  • flinke handvol kalamata olijvenongeveer 15
  • 50gram pijnboompitjesgeroosterd
  • 75gram donkere rozijnen
  • 3teentjes knoflookgeperst
  • 2el komijn
  • 1el kaneel
  • 2el oregano
  • 1 ei
  • peper
  • zout
Tomatensaus
  • 2 rode uien
  • 1kg trostomaten of romatomaten
  • 1el komijn
  • 2el kaneel
  • 1el oregano
  • 1 lamsbouillonblokjeof runderbouillonblok
  • kopje rode wijn
  • 500gram orzo
Instructies
Gehaktballetjes
  1. Snijd de feta, olijven, rozijnen en pijnboompitten fijn en meng dit samen met de geperste knoflook, kruiden, peper, zout en het ei door het gehakt. Meng goed en maak hier kleine balletjes van. Dek ze af met plasticfolie en zet in de koelkast. Hoe langer je ze koelt, hoe makkelijker je ze straks kunt bakken.
Tomatensaus
  1. Maak de rode uien schoon en snipper deze. Fruit de ui in een klein scheutje olijfolie in een wokpan. Snijd de tomaten grof en voeg deze toe. Voeg nu ook de kruiden, het lamsbouillonblokje en de rode wijn toe. Laat dit met het deksel op de pan tenminste 20 minuten pruttelen. Bak ondertussen de gehaktballetjes (zonder olie!) rondom bruin. Voeg de gehaktballen toe aan de saus en laat dit nog 10 minuten zonder deksel pruttelen zodat de saus indikt. Nu kun je ook de orzo koken. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking. Lekker met tzatziki.