Gyoza met kipgehakt en paksoi

Gyoza met kipgehakt en paksoi

0 Comments

Gyoza’s maken stond al heel lang op mijn lijstje. Ze zien er superleuk uit én ze zijn hartstikke lekker! Goede reden dus om ze zelf eens te maken. Ik maakte twee verschillende soorten gyoza’s. Eentje met kipgehakt en een vega(n) versie met paddenstoelen. En op deze pagina vind je dus het recept voor de gyoza’s met kipgehakt.

Heel lekker en erg smaakvol met de sojasaus en de rijstwijn door het kipgehakt. En persoonlijk ben ik ook een groot fan van gember! Dat geeft ook een heerlijk pittig randje aan deze gyoza’s. Zeker de moeite waard om eens te proberen dus!

Een paar dingen waar je op moet letten. Het deeg moet niet te droog zijn. Als je bij het roeren door het deeg ziet dat er nog teveel losse bloem in zit. Voeg dan (tot ongeveer maximaal 20 ml) extra kokend water toe. Bloem toevoegen kan altijd nog, extra kokend water toevoegen is moeilijk met het kneden.

Het deeg moet zo dun mogelijk uitgerold worden, dan zijn de gyoza’s het lekkerst. Heb je een pastamachine? Dan kun je die gebruiken om de balletjes zo dun mogelijk uit te rollen. Ik deed het met een deegroller, maar dat is nog best lastig. Probeer de randjes met je vingers nog wat platter te drukken. Daar komt het deeg namelijk dubbel te zitten, dus daar wordt het sowieso al iets dikker dan bij de rest van de gyoza.

Let er ook op dat de onderkant van de gyoza’s niet aanbrandt. Ik was iets te enthousiast met bakken, waardoor ze tegen de donkere kant waren. Nog nét goed, maar houd het in de gaten! 😉

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Gyoza met kipgehakt en paksoi
Gyoza met kipgehakt en paksoi
Keuken Japan
Prep Tijd 60 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
stuks
Ingrediënten
Deeg
  • 200 gram bloem
  • 180 ml kokend water
  • zout
Vulling
  • 500 gram kipgehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember
  • 1 kleine paksoi of de helft van een grote (de rest kun je stomen voor erbij)
  • zout en peper
  • 2 el lichte sojasaus
  • 1 el rijstwijn (shaohsing)
  • 1 tl maizena
  • 1 tl sesamolie
Dipsaus
  • 6 el lichte sojasaus
  • snuf chilivlokken
  • 1 tl sesamolie
Gyoza's
  • zonnebloemolie
  • koud water
Keuken Japan
Prep Tijd 60 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
stuks
Ingrediënten
Deeg
  • 200 gram bloem
  • 180 ml kokend water
  • zout
Vulling
  • 500 gram kipgehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember
  • 1 kleine paksoi of de helft van een grote (de rest kun je stomen voor erbij)
  • zout en peper
  • 2 el lichte sojasaus
  • 1 el rijstwijn (shaohsing)
  • 1 tl maizena
  • 1 tl sesamolie
Dipsaus
  • 6 el lichte sojasaus
  • snuf chilivlokken
  • 1 tl sesamolie
Gyoza's
  • zonnebloemolie
  • koud water
Gyoza met kipgehakt en paksoi
Instructies
Deeg
  1. Maak het deeg door 200 gram bloem in een grote kom te doen en te mengen met wat zout. Voeg hier het kokend water aan toe en roer het goed door met een houten lepel. Stort het vervolgens uit op een stevig werkblad en kneed het in 10 minuten tot een mooi stevig en glad deeg. Let wel op! Het deeg kan nog heet zijn. Rol het in 3 rolletjes (overal even dik) en dek ze af met plasticfolie. Laat het deeg zo 30 minuten rusten.
Vulling
  1. Maak de knoflook en gember schoon. Snipper de knoflook en rasp de gember. Meng dit door het kipgehakt en breng goed op smaak met peper en zout. Snijd de paksoi in kleine stukjes en meng dit samen met de rest van de ingrediënten voor de vulling door het gehakt. Roer goed door en zet dit opzij totdat je het nodig hebt.
Gyoza's
  1. Snijd de rolletjes deeg elk in 5 stukjes zodat je 15 stukjes in totaal hebt. Pak één stukje deeg en dek de rest af met plasticfolie. Druk het stukje deeg (met de snijkant naar beneden) plat totdat je een klein plat rondje hebt. Rol dit vervolgens zo dun mogelijk uit met een deegroller of een pastamachine tot een klein plat pannenkoekje. Probeer de randjes nog dunner te maken dan de rest van het deeg.
  2. Nu ga je de gyoza's maken. Pak een lepeltje vulling en schep dit in het midden van het plakje deeg. Vouw het deeg dubbel en vouw het deeg aan één kant in kleine vouwtjes dicht. Gewoon met je vingers dichtdrukken zou voldoende moeten zijn. Bewaar de dumplings onder plasticfolie totdat je ze allemaal gevouwen hebt.
  3. Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een platte koekenpan. Bak hierin de gyoza's aan één kant op middelhoog vuur totdat de onderkant een lichtbruin krokant laagje heeft. Dit duurt ongeveer 3 minuutjes. Voeg vervolgens zoveel koud water toe dat er net een laagje in de pan staat. Doe het deksel op de pan en stoom de gyoza's 8 minuten totdat het deeg mooi zacht is en de vulling gaar.
Dipsaus
  1. Maak ondertussen de dipsaus door alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar te mengen. Serveer de gyoza's met de dipsaus en eventueel wat gestoomde paksoi.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *