Italiaanse ceviche met limoncello

Italiaanse ceviche met limoncello

Ik bedacht een compleet menu met één terugkerend ingrediënt, namelijk Limoncello. Dit was de eerste gang in mijn menu. Een heerlijke ceviche van kabeljauw, gegaard in Limoncello en citroensap. Met een heerlijke Italiaanse salade van cherrytomaatjes, mozzarella, basilicum en pijnboompitjes.

Oorspronkelijk komt ceviche uit Latijns Amerika. Een Italiaanse ceviche is dus vrij bijzonder. En toch vind ik de Italiaanse smaken er heel erg goed bij passen. Een mooie combinatie van zachte vis, verse groenten, romige mozzarella en een lichte kick van de pesto.

Bij een ceviche gaar je de vis als het ware in citroensap, of sap van een andere citrusvrucht. Het zuur van het sap van de citrusvrucht reageert met de eiwitten in de vis. Hierdoor stollen de eiwitten en wordt de vis ondoorzichtig wit. Hierdoor lijkt het op gare vis, maar smaakt het zachter dan een gebakken vis. Een heel unieke manier van het bereiden van vis.

Als je de vis te lang laat garen in het citrussap, dan kan de vis dus smaken als overgare vis. Pas daar dus mee op. Het zou zonde zijn als je een mooie verse vis verpest door deze te lang te garen.

Kies zo vers mogelijke vis. Het citroensap gaart de vis wel, maar doodt geen bacteriën of parasieten. Het blijft dus eigenlijk rauwe vis. Kijk dus uit met vis uit de supermarkt. Ga liever voor verse vis van de markt.

Ik serveerde deze heerlijke koude ceviche met krokant gebakken plakjes ciabatta, gegrild met wat olijfolie, peper en zout. Zo eet je dus elke hap een stukje krokant brood, zachte vis en knapperige tomatensalade. Heerlijk!

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Limoncello ceviche
Limoncello ceviche
Maaltijd Voorgerechten
Keuken Italië
Prep Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 200 gram kabeljauw
  • sap van 2 citroenen
  • 2 el limoncello
  • 1 ciabatta
  • olijfolie
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 1 bol mozzarella
  • handje vol pijnboompitten
  • handje vol basilicumblaadjes
  • 4 tl groene pesto liefst zelfgemaakt
  • peper
  • zout
Groene pesto
  • flinke bos verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram pijnboompitten
  • parmezaanse kaas geraspt
  • olijfolie
  • peper
  • zout
Maaltijd Voorgerechten
Keuken Italië
Prep Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 200 gram kabeljauw
  • sap van 2 citroenen
  • 2 el limoncello
  • 1 ciabatta
  • olijfolie
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 1 bol mozzarella
  • handje vol pijnboompitten
  • handje vol basilicumblaadjes
  • 4 tl groene pesto liefst zelfgemaakt
  • peper
  • zout
Groene pesto
  • flinke bos verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram pijnboompitten
  • parmezaanse kaas geraspt
  • olijfolie
  • peper
  • zout
Limoncello ceviche
Instructies
Optioneel: Zelfgemaakte groene pesto
  1. Mocht je zelf pesto willen maken, volg dan de volgende stappen: Rooster de pijnboompitten in een platte koekenpan. Maal vervolgens voor de pesto de basilicum, knoflook, parmezaanse kaas en pijnboompitten met wat olijfolie, zeezout en peper in een keukenmachine. Voeg zoveel olijfolie toe totdat je een mooie groene pesto hebt. Voeg eventueel wat citroensap toe. Dit zorgt ervoor dat de pesto mooi groen blijft.
Ceviche
  1. Snijd de kabeljauw in kleine plakjes of blokjes en meng met het sap van de 2 citroenen, de limoncello en wat peper en zout. Laat dit maximaal 15 minuten marineren. Het citroensap 'gaart' de vis namelijk als het ware. Als je de vis te lang laat marineren, kan de vis dus te gaar maken.
  2. Snijd de ciabatta in plakjes en bestrijk deze met wat olijfolie. Bestrooi ze vervolgens met wat zout en peper. Grill de plakjes ciabatta een paar minuten in de oven totdat ze lichtbruin zijn. Snijd ondertussen de cherrytomaatjes in kwarten, de mozzarella in blokjes en hak de basilicumblaadjes fijn. Meng alles met een klein beetje olijfolie en zet opzij totdat je het nodig hebt.
  3. Rooster de pijnboompitten totdat ze lichtbruin zijn in een droge koekenpan op laag vuur. Meng de pijnboompitten door het tomatenmengsel. Verdeel dit over 4 borden. Schep een theelepeltje verse groene pesto op de salade. Giet de vis af en verdeel dit over de tomatensalade op de 4 borden. Serveer met de plakjes ciabatta.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *