Kippenstoof met komijn en olijven

Kippenstoof met komijn en olijven

Toen ik dit gerecht maakte, kwam er een zwangere vriendin van me eten. Normaal gesproken zou ik een stoofpot eigenlijk altijd met bier of wijn maken. En ondanks dat ik had gelezen dat bijna alle alcohol verdampt, wilde ik het risico toch niet nemen. Daardoor nu dus een alcoholvrije stoofpot.

En ik moet toegeven, ook heel erg lekker! Hoewel het moeilijk is om de smaak van bier of wijn te ‘vervangen’, vind ik dat de combi van runderbouillon, zoete zongedroogde tomaatjes en zurige tomatenpuree en kalamata olijven een heel goed alternatief is!

Mocht je om welke reden dan ook eens een stoofpot willen maken zonder alcohol, bedenk dan dat dit een heel lekker alternatief is 🙂

Weet je trouwens waarom ik altijd inkepingen maak in mijn kippenbouten voordat ik deze kruid en bak? Daardoor kunnen allereerst de smaken van de kruiden beter in het vlees trekken, maar ook de saus! Én de kip is ook eerder gaar. Wil je dus graag kippenboutjes eten, maar heb je niet zoveel tijd. Dan kun je op deze manier in een half uurtje een kippenstoof op tafel zetten.

Persoonlijk vind ik het lekkerder, om ook dan, de kip wat langer te stoven. Maar in principe is dit voor de garing van de kip in ieder geval niet nodig.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Kippenstoof met komijn en olijven
Kippenstoof met komijn en olijven
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Italië
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 10 drumsticks
  • 3 el paprikapoeder
  • 2 el gemalen komijn
  • zout
  • peper
  • klontje boter
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram parmaham
  • 1 tl kaneel
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
  • 300 ml water
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 el gedroogde groene kruiden bijv. oregano, rozemarijn, peterselie, basilicum, etc.
  • 2 el zongedroogde tomaten
  • 4 el kalamata olijven
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Italië
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 10 drumsticks
  • 3 el paprikapoeder
  • 2 el gemalen komijn
  • zout
  • peper
  • klontje boter
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram parmaham
  • 1 tl kaneel
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
  • 300 ml water
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 el gedroogde groene kruiden bijv. oregano, rozemarijn, peterselie, basilicum, etc.
  • 2 el zongedroogde tomaten
  • 4 el kalamata olijven
Kippenstoof met komijn en olijven
Instructies
  1. Kerf de kip rondom in met een scherp mes. Wrijf de drumsticks vervolgens goed in met het paprikapoeder, de komijn en wat peper en zout (naar smaak). Verwarm een klont(je) boter in een diepe stoofpan en braad hierin de drumsticks rondom bruin. Maak ondertussen de ui en knoflook schoon en voeg toe aan de pan. Bak een paar minuten mee. Snijd de plakken parmaham in stukjes en voeg dit ook toe aan de pan. Bak een paar minuten mee.
  2. Voeg vervolgens de kaneel ten tomatenpuree toe en bak dit ook een paar minuutjes mee. Voeg dan het blik tomaten en de runderbouillon toe. Roer goed en voeg de zongedroogde tomaten, olijven en groene kruiden toe. Doe het deksel op de pan en stoof het gerecht 45 minuten tot een uur. Verwijder het deksel en laat de saus nog ongeveer 15 tot 30 minuten inkoken tot de gewenste dikte. Serveer met een pasta naar eigen keuze.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *