Mediterraans Stoofvlees

Mediterraans Stoofvlees

0 Comments

Stoofvlees is zo lekker en je kunt het op zoveel verschillende manieren maken. Vaak wordt stoofvlees met bier gemaakt, maar in dit Mediterraanse stoofpotje kies ik voor een goede lekkere Spaanse of Italiaanse rode wijn. Maar net waar m’n hoofd naar staat en wat ik in huis heb. Maar ook voor stoven is het belangrijk dat je goed bier of goede wijn kiest. Ga hier dus niet voor de goedkoopste, maar voor eentje die je zelf lekker vindt.

Dit stoofpotje is geïnspireerd op de Mediterraanse keuken met Spaanse, Italiaanse en Portugese invloeden. Heerlijk vol van smaak. En zoals voor elke stoofschotel geldt. Hoe langer je het gerecht laat stoven, hoe malser het vlees en hoe intenser de smaak!

Dit recept is gebaseerd op een stoofpotje dat ik in een Italiaans ‘tapas’ restaurant at. Dus heeft het meeste weg van een Italiaans gerecht. Toch, door het toevoegen van olijven, zongedroogde tomaten en (eventueel) kappertjes wordt het een combi van de Griekse, Spaanse, Italiaanse en zelfs Portugese keuken.

De rode wijn die je voor dit stoofgerecht kiest, bepaalt uiteindelijk naar welke keuken het gerecht het meest leunt. En echt, het is een kwestie van voorkeur. Zo heb ik een zwak voor Spaanse of Portugese wijnen, maar wil jij liever Italiaanse wijn, ga dan lekker daarvoor!

Ik serveer dit Mediterraans stoofpotje meestal met pasta of brood en een lekkere frisse salade met balsamico dressing.

Je kunt experimenteren met het toevoegen van groene of zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes, kappertjes en verse cherrytomaatjes. Ik vind het lekker om alles toe te voegen, omdat het stoofpotje zo nóg meer smaak krijgt.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Mediterraans Stoofvlees
Mediterraans Stoofvlees
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Italië, Spanje
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 3 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 30 gram bakboter
  • 2 el olijfolie
  • 750 gram stoofvlees
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 150 gram chorizo
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten 400 gram
  • 100 gram cherrytomaatjes
  • 500 ml rode wijn
  • 0,5 runderbouillonblokje
  • gedroogde italiaanse kruiden
  • 100 gram zwarte olijven
  • 100 gram zongedroogde tomaatjes
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Italië, Spanje
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 3 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 30 gram bakboter
  • 2 el olijfolie
  • 750 gram stoofvlees
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 150 gram chorizo
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten 400 gram
  • 100 gram cherrytomaatjes
  • 500 ml rode wijn
  • 0,5 runderbouillonblokje
  • gedroogde italiaanse kruiden
  • 100 gram zwarte olijven
  • 100 gram zongedroogde tomaatjes
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
Mediterraans Stoofvlees
Instructies
  1. Snijd het stoofvlees in blokjes en kruid het met flink wat peper en zout. Verwarm de boter en olie in een grote stoofpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak hierin het vlees in porties rondom bruin. Zet het gebakken vlees opzij.
  2. Snipper de ui, knoflook en rode peper en bak dit op laag vuur in hetzelfde bakvet als je het vlees hebt gebakken. Snijd ondertussen de chorizo in grove stukken en voeg dit toe aan het mengsel in de pan. Bak een paar minuten mee totdat de chorizo is verkleurd.
  3. Voeg het vlees weer toe aan de pan en roer goed door elkaar. Bak vervolgens de tomatenpuree enkele minuten mee. Voeg vervolgens de gepelde tomaten toe en zoveel wijn dat het vlees net onder staat. Verkruimel hier het bouillonblokje door en voeg verschillende Italiaanse kruiden toe naar smaak. Bijvoorbeeld rozemarijn, oregano, tijm en peterselie. Halveer de cherrytomaatjes en voeg deze toe aan de saus.
  4. Laat het stoofvlees ten minste 2 uur stoven op laag vuur. Hoe langer het gerecht kan stoven, hoe malser en zachter het vlees wordt. Haal aan het einde van de stooftijd het deksel van de pan om de saus tot de gewenste dikte in te laten koken. Halveer de olijven en voeg deze samen met de zongedroogde tomaatjes toe aan de pan. Stoof dit nog ongeveer 15 minuten mee. Serveer het stoofvlees met tagliatelle, spaghetti of linguine en een frisse salade.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *