Moussaka

Moussaka

0 Comments

Ik had eigenlijk nog nooit moussaka op, tot mijn laatste vakantie toen ik naar Griekenland ging. We aten een heerlijke romige moussaka aan het strand met uitzicht over zee. Met een heerlijke cocktail erbij. En man man wat was dat lekker zeg! Diepe smaken gecombineerd met de zachte zoete aubergines en de heerlijke romige bechamelsaus. Ik was meteen verkocht!

Ik vind moussaka eigenlijk een mix van een cottage pie, lasagne en bobotie. Alledrie heerlijke gerechten waarvan deze moussaka allemaal wat weg heeft. Een Griekse lasagne met de diepe smaken van een cottage pie en de heerlijke kruidigheid van een bobotie. Echt, dit moet je proberen!

En ik geef wel toe, hij smaakte niet zoals in Griekenland.. Maar ik weet niet meer zo goed of die nou lekkerder was of die van mij. Ik heb in ieder geval van allebei heerlijk genoten! Hopelijk geniet jij ook van deze moussaka.

Wil je voor een iets gezondere moussaka gaan? Laat dan de aardappelen weg en gebruik wat extra aubergines. Ik zou niet aan de bechamelsaus zitten als ik jou was, want die is zo megalekker! Die maakt het gerecht tot wat het is.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Moussaka
Moussaka
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Griekenland
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 2 grote aubergines
  • zout
  • olijfolie
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 600 gram lamsgehakt
  • peper
  • 2 el kaneel
  • 1 el oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 lamsbouillonblokje
  • 2 el tomatenpuree
  • flinke scheut rode wijn
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
  • 3 grote aardappels
bechamelsaus
  • 150 gram boter
  • 150 gram bloem
  • halfvolle melk
  • 150 gram geraspte oude kaas + wat extra om te gratineren
  • 3 eidooiers
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Griekenland
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 2 grote aubergines
  • zout
  • olijfolie
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 600 gram lamsgehakt
  • peper
  • 2 el kaneel
  • 1 el oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 lamsbouillonblokje
  • 2 el tomatenpuree
  • flinke scheut rode wijn
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
  • 3 grote aardappels
bechamelsaus
  • 150 gram boter
  • 150 gram bloem
  • halfvolle melk
  • 150 gram geraspte oude kaas + wat extra om te gratineren
  • 3 eidooiers
Moussaka
Instructies
  1. Snijd de aubergines in plakken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met wat zout en laat dit 20 tot 30 minuutjes staan. Verwarm de oven voor op 200 graden en dep de aubergines vervolgens droog. Bak de aubergines ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven totdat ze zacht en lichtbruin zijn (zet de oven niet uit!). Schil ondertussen de aardappelen, snijd deze in dunne plakjes en kook deze in gezouten water 10 tot 15 minuten totdat de plakjes zacht zijn. Giet af en zet opzij.
  2. Maak ondertussen de uien en knoflook schoon. Rul het lamsgehakt met wat peper en zout in een grote wokpan en bak vervolgens de uien en de knoflook even mee. Voeg de kruiden en de tomatenpuree toe en bak dit nog een paar minuutjes mee. Voeg dan de rode wijn en tomatenblokjes toe en roer goed door. Laat dit even pruttelen totdat het gehaktmengsel wat droger is.
  3. Nu kun je de bechamelsaus gaan maken. Verwarm de boter in een hoge pan totdat deze gesmolten is. Voeg vervolgens de bloem toe en roer dit goed door elkaar. Je krijgt nu een droge soort van pasta. Bak deze 5 tot 10 minuutjes totdat de bloem gaar is. Nu ga je de bechamelsaus maken door de melk beetje bij beetje toe te voegen. Afhankelijk van de dikte die je wil, voeg je melk toe. Je bent hier op zoek naar een mooie gladde dikke saus die toch dun genoeg is om te gieten. Voeg als je deze consistentie hebt de kaas toe en laat deze smelten. Haal de bechamelsaus van het vuur en klop er de eidooiers doorheen. Blijf roeren om ervoor te zorgen dat je geen roerei krijgt.
  4. Tijd om de moussaka samen te stellen! Begin met een laagje aubergines, schep hier een laag van het gehaktmengsel op en dek deze af met de aardappelschijfjes. Giet hier vervolgens de bechamelsaus overheen en bestrooi met een klein beetje geraspte kaas. Bak de moussaka ongeveer 20 minuten in de oven totdat de kaas mooi gegratineerd is. Niet donker genoeg? Zet dan nog eventjes de grill aan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *