Octopus stoofpot met chorizo en rode wijn
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10minuten 1uur
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10minuten 1uur
Ingrediënten
  • olijfolie
  • 2stuks ui
  • 2teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 200gram chorizo
  • 1el gerookt paprikapoeder
  • 1kg octopus
  • 1blik gepelde tomaten400 gram
  • 500ml rode wijn
  • 100ml rode port
  • 2stuks laurierblad
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • verse peterselie
Instructies
  1. Snipper de ui, knoflook en rode peper en bak dit een paar minuten op laag vuur in een hoge stoofpan met dikke bodem. Voeg het paprikapoeder toe en bak 1 minuutje mee. Maak ondertussen de chorizo schoon en snijd in kleine stukjes. Voeg dit toe aan de pan en bak een paar minuten mee.
  2. Maak de octopus schoon, als de visboer dit nog niet heeft gedaan. Dit doe je door de kop van het lijf af te snijden. De ogen en de harde bek (snavel) te verwijderen. Deze zit in het midden van de tentakels aan de onderkant van de octopus. Snijd de octopus vervolgens in hapklare stukjes en voeg het toe aan de pan. Bak het een paar minuten mee totdat de octopus van kleur verandert naar roze/paars.
  3. Voeg de gepelde tomaten, port en rode wijn toe en roer goed door. Voeg nu ook de laurierblaadjes, wat peterselie en zwarte peper toe. Laat het een half uur tot driekwartier met deksel stoven en daarna nog een half uur (tot driekwartier) zonder deksel, zodat de saus in kan dikken. Proef de stoofpot en voeg evt. zout en peper toe naar smaak. Is de saus niet dik genoeg? Laat het gerecht dan nog even stoven. Is de saus te dik? Voeg dan eventueel wat water toe.
Notities

Let op! Stoof de octopus niet te lang, dat komt de structuur niet ten goede. Maar ook niet te kort, want dan is de octopus nog taai. De stooftijd is erg afhankelijk van hoe groot je de stukken octopus snijd. Regelmatig proeven is dus aan te raden 😉 Succes!