Risotto carbonara

Risotto carbonara

Ik vind risotto een prachtig gerecht dat zich eigenlijk wel aan elke smaakcombinatie kan aanpassen. Tot nu toe heb ik me netjes en veilig gehouden bij de Italiaanse smaken, maar daar wil ik binnenkort ook verder mee gaan experimenteren ­čÖé

Maar binnen de Italiaanse keuken liggen ook nog mooie mogelijkheden. Bijvoorbeeld de combi van een traditionele pasta carbonara en risotto. Ik vond het eigenlijk een heel logische combinatie, dat kan toch alleen maar superlekker zijn?!

En aangezien ik laatst een keer bibimbap heb gemaakt, met een rauwe eidooier in het midden (ziet er super uit!), dacht ik “dat moet hier toch ook supermooi bij zijn”. En lekker natuurlijk! Want je maakt de risotto extra smeu├»g door pas net voordat je gaat eten de eidooier door de risotto te roeren.

Dus samen met de heerlijke hartige smaken van het spek en de parmezaanse kaas, maak je de risotto dus extra romig door allereerst natuurlijk de room, maar ook door de zachte romige eidooier. Echt heel lekker!

Daarnaast was dit ook de eerste risotto ever, die ik maakte zonder bouillon ├ęn zonder alcohol. Dat was even spannend, want misschien zou het dan wel te veel smaak missen. Maar dat was helemaal niet zo. Want juist de typische smaken van een carbonara komen er dan zo mooi in terug.

Lekker veel knoflook, sterk zoutig spek en hartige kaas. Met een prachtige romige saus. En dus de heerlijke volle romige smaak van de eidooier. Een topgerechtje vind ik! En ik ben er stiekem ook best wel trots op! ­čÖé

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Risotto carbonara
Risotto carbonara
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Itali├ź
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingredi├źnten
  • klontje boter
  • 300 gram gerookt spek
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 300 gram risottorijst
  • 2 el gedroogde peterselie
  • peper
  • 0,5 tot 1 liter kokend water
  • 100 ml room
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 4 eidooiers
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Itali├ź
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingredi├źnten
  • klontje boter
  • 300 gram gerookt spek
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 300 gram risottorijst
  • 2 el gedroogde peterselie
  • peper
  • 0,5 tot 1 liter kokend water
  • 100 ml room
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 4 eidooiers
Risotto carbonara
Instructies
  1. Snijd het gerookt spek in blokjes en verhit een klontje boter in een hoge pan. Bak het spek hier ongeveer 5 minuten in. Maak ondertussen de ui en knoflook schoon en snipper deze. Voeg vervolgens toe aan de pan en bak een paar minuten mee. Voeg dan de risottorijst toe en bak de korrels ook een paar minuutjes mee. Kruid met de gedroogde peterselie en peper naar smaak.
  2. Nu ga je (soep)lepel voor lepel het kokend water toevoegen. Telkens als de rijst het water heeft opgenomen, voeg je pas weer een nieuwe lepel toe. Dit doe je voor ongeveer 20 minuten. Dan voeg je de room en de geraspte parmezaanse kaas toe. Blijf roeren totdat de risotto een mooie consistentie is. Dat is een mooie volle korrel en een smeu├»ge saus die aan de korrels blijft hangen. Niet t├ę dun dus.
  3. Verdeel de risotto vervolgens over 4 borden en maak een kuiltje in het midden. Scheid 4 eieren en leg de eidooiers in het kuiltje. Het is niet erg als de dooiers kapotgaan, dan lopen ze namelijk mooi over de risotto heen. Roer de eidooier goed door de risotto heen net voordat je gaat eten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *