Sambal goreng telor

Sambal goreng telor

0 Comments

Vind je die eieren ook altijd zo lekker die je bij een Indonesische rijsttafel krijgt? Dan heb je geluk, want met dit Sambal goreng telor recept maak je ze zelf thuis, en persoonlijk vind ik ze nóg lekkerder dan in de meeste Indonesische restaurants!

Ik had verschillende recepten bekeken voordat ik mijn eigen versie ging uitproberen. En sommigen maken een saus echt volledig op basis van sambal, dat ging mij iets te ver, en anderen gebruiken ook tomaten in de saus en dat sprak mij wel aan!

Alleen toen ik dus de tomaten erbij had gedaan, vond ik de saus weer iets teveel naar tomaat smaken en niet voldoende naar een Indonesisch gerecht. Wat heerlijk opgelost is door wat ketjap manis, ketjap asin en bruine basterdsuiker toe te voegen. Hierdoor zijn de smaken perfect in balans!

En de saus is nog goed pittig doordat je 2 eetlepels sambal gebruikt. Liever iets minder pittig? Dan kun je prima wat minder sambal gebruiken. Maar persoonlijk vond ik dit heerlijk! Als je het eitje in stukjes snijdt, wordt de pittigheid namelijk prima gecompenseerd.

En tip van mij, maak er lekker veel, want ze zijn op voordat je het weet! Smakelijk 😉

 

Recept Afdrukken
Sambal goreng telor
Sambal goreng telor
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 10 eieren of het aantal personen waarvoor je de maaltijd bereid
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • 2 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el sambal oelek
  • 1 el tomatenpuree
  • 0,5 blik tomatenstukjes 1 blik is 400 gram
  • 1 el bruine basterdsuiker of gula djawa
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el ketjap asin
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 10 eieren of het aantal personen waarvoor je de maaltijd bereid
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • 2 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el sambal oelek
  • 1 el tomatenpuree
  • 0,5 blik tomatenstukjes 1 blik is 400 gram
  • 1 el bruine basterdsuiker of gula djawa
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el ketjap asin
Sambal goreng telor
Instructies
  1. Kook de eieren in ruim kokend water in 8 minuten bijna hard. Laat ze afkoelen in koud (ijs)water. Pel ze pas wanneer ze echt afgekoeld zijn, dan gaat het namelijk een stuk makkelijker! Verwarm een flinke laag zonnebloemolie in een wokpan, je moet hier de eieren in kunnen bakken. In mijn wokpan was een hoeveelheid van 750 ml voldoende.
  2. Frituur de eieren vervolgens in de olie totdat je een heel lichtbruin laagje aan de buitenkant hebt. Let op dat je de eieren niet te lang bakt! Dan wordt het velletje namelijk een beetje taai en dat is niet lekker. Laat de eieren vervolgens in een vergiet met keukenpapier uitlekken.
  3. Maak de sjalotten en de knoflook schoon en bak deze in een klein scheutje olie totdat de sjalot glazig is. Voeg dan de sambal en de tomatenpuree toe en bak dit ook een minuutje of 2 mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, bruine suiker, ketjap manis en ketjap asin toe en roer goed door. Voer een klein kopje heet water toe zodat de saus iets dunner wordt (50 - 100 ml). Leg de eieren in de saus en laat dit ongeveer 20 minuutjes op laag vuur totdat de eieren mooi rondom bedekt zijn met de saus en de saus een mooie dikte heeft. Roer regelmatig.
Notities

Lekker als onderdeel van een rijsttafel!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *