Scaloppine al limoncello con polenta

Scaloppine al limoncello con polenta

0 Comments

Scaloppine al limone is een heel traditioneel Italiaans hoofdgerecht. Mijn versie is echter iets minder traditioneel. Ik maakte namelijk een heerlijke saus van limoncello en serveer de scaloppine met een heerlijke frisse gremolata met een lekkere knoflook punch.

Oorspronkelijk hoor je scaloppine met kalfsvlees te maken. Je kunt echter niet overal even makkelijk kalfsvlees krijgen, dus ik maakte ‘m met varkensschnitzel. Wat ook hartstikke lekker was!

Als je de lijst met ingrediënten ziet, lijkt het misschien veel werk of moeilijk om te maken. Maar dat valt reuze mee! Het enige dat je wel wat tijd kost is het garen van de polenta, mits je geen snelkookpolenta hebt.

Persoonlijk ben ik niet zo fan van snelkookpolenta. Deze blijft in mijn mening vaak een stuk korreliger dan de echte polenta. Maar dit zal wel echt een persoonlijke voorkeur zijn.

Als bijgerecht maakte ik polenta, een typisch Italiaans bijgerecht. Maar volgens mij in Nederland nog wat minder bekend en minder geliefd. Terwijl polenta juist superlekker is. Je geeft er heerlijk veel smaak aan door het te garen in bouillon. Als de polenta gaar is, is het een prachtige dikke puree. Welke nog dikker wordt als ie (een beetje) afkoelt. Zodra je ‘m op je bord schept wordt ie een stuk dikker.

Daarbij maakte ik nog een frisse salade met een limoncello vinaigrette met balsamico azijn. Een heerlijke combi van een stevige, bijna winterse polenta met lekkere varkenslapjes en een frisse salade en gremolata.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Scaloppine al limoncello con polenta
Scaloppine al limoncello con polenta
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Italië
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Polenta
  • 1 liter kippenbouillon
  • 300 gram polenta of geel maismeel
  • 100 ml kookroom
  • zout
  • peper
  • parmezaanse kaas naar smaak
Scaloppine
  • 4 kalfsschnitzels of varkensschnitzels
  • zout
  • peper
  • bloem
  • boter
  • flinke scheut limoncello
  • 1 pot kippenfond
  • sap en rasp van een halve citroen
Limoncello vinaigrette
  • 2 el limoncello
  • 1 el balsamico azijn
  • 6 el olijfolie goede kwaliteit
  • zout
  • peper
  • 200 gram rucola of gemengde sla
gremolata
  • 2 teentjes knoflook
  • flinke bos verse peterselie
  • sap en rasp van een halve citroen
  • zout
  • peper
  • scheutje olijfolie
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Italië
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Polenta
  • 1 liter kippenbouillon
  • 300 gram polenta of geel maismeel
  • 100 ml kookroom
  • zout
  • peper
  • parmezaanse kaas naar smaak
Scaloppine
  • 4 kalfsschnitzels of varkensschnitzels
  • zout
  • peper
  • bloem
  • boter
  • flinke scheut limoncello
  • 1 pot kippenfond
  • sap en rasp van een halve citroen
Limoncello vinaigrette
  • 2 el limoncello
  • 1 el balsamico azijn
  • 6 el olijfolie goede kwaliteit
  • zout
  • peper
  • 200 gram rucola of gemengde sla
gremolata
  • 2 teentjes knoflook
  • flinke bos verse peterselie
  • sap en rasp van een halve citroen
  • zout
  • peper
  • scheutje olijfolie
Scaloppine al limoncello con polenta
Instructies
Polenta
  1. Begin met het maken van de polenta. Afhankelijk van het soort polenta dat je gebruikt, kan de kooktijd variëren. Er bestaat namelijk snelkookpolenta welke in een paar minuten klaar is en echte polenta die een half uur nodig heeft om te garen. Bereid de polenta volgens de aanwijzingen op de verpakking in de kippenbouillon en room. Voeg naar smaak peper, zout en parmezaanse kaas toe. Blijf goed roeren zodat het niet aan de bodem van de pan aanbakt.
Scaloppine
  1. Kruid de schnitzels flink met zout en peper en wentel ze door de bloem. Leg ze opzij totdat je ze nodig hebt. Maak ondertussen de vinaigrette voor de limoncello salade door alle ingrediënten door elkaar te kloppen en met de rucola te mengen. Maak de gremolata door alle ingrediënten fijn te hakken en door elkaar te roeren.
  2. Verhit wat boter in een grote pan en bak hier de schnitzels kort in gaar totdat de buitenkant knapperig en lichtbruin is. Houd ze warm terwijl je de saus maakt. Blus de aanbaksels in de pan af met een flinke scheut limoncello. Voeg vervolgens de pot fond, citroensap en rasp toe en kook in tot de juiste dikte.
  3. Verdeel de polenta over 4 borden. Leg op elk bord 1 schnitzel, leg hier een hoopje gremolata op en giet er wat saus overheen. Verdeel nu de limoncello salade over de 4 borden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *