Shakshuka met merquez gehakt

Shakshuka met merquez gehakt

De laatste tijd zie ik overal shakshuka. Het lijkt ineens een superpopulair gerecht. Ik kon dus niet uitblijven met mijn versie van de populaire shakshuka. In mijn versie voeg ik heerlijke kruidige merquez worstjes toe. Deze kun je bij een Turske slager kopen. In deze versie gebruikte ik merquez worstjes van lamsgehakt.

Kun je geen merquez worstjes vinden? Dan kun je merquez kruiden gebruiken en deze mengen met 400 gram runder- of lamsgehakt. Merquez kruiden- of worstjes vind je bij de Turkse supermarkt.

Shakshuka is oorspronkelijk een vegetarisch gerecht met paprikapoeder, komijn, cayennepeper en groenten. De variant met eieren komt waarschijnlijk uit Tunesië, waar het vaak als ontbijt gegeten wordt. De versie zonder eieren stamt waarschijnlijk uit Israël. Later hebben andere kookculturen er pittige kazen, extra groenten en andere kruiden aan toegevoegd. Een mooie mengelmoes van verschillende Midden Oosterse smaken dus.

Mijn shakshuka is een combinatie tussen verschillende varianten, met eieren, maar ook met vlees, groenten en heerlijke specerijen. Ik vind het ‘the best of all worlds’. Maar iedereen heeft natuurlijk zijn voorkeur. Nieuwsgierig naar een Shakshuka en hoe dat dan smaakt? Dan moet je deze zeker eens proberen!

Smakelijk.

Recept Afdrukken
Shakshuka met merquez gehakt
Shakshuka met merquez gehakt
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Tunesië
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 6 merquez worstjes totaal zo'n 400 gram
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el komijn
  • 1 el gemalen koriander
  • 0,5 tl cayennepeper of meer als je van pittig houdt
  • zout
  • peper
  • 3 rode puntpaprika's
  • 2 blikken tomatenstukjes à 400 gram
  • 5 eieren
  • verse peterselie
  • 100 gram feta
  • 1 stokbrood
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Tunesië
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 6 merquez worstjes totaal zo'n 400 gram
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el komijn
  • 1 el gemalen koriander
  • 0,5 tl cayennepeper of meer als je van pittig houdt
  • zout
  • peper
  • 3 rode puntpaprika's
  • 2 blikken tomatenstukjes à 400 gram
  • 5 eieren
  • verse peterselie
  • 100 gram feta
  • 1 stokbrood
Shakshuka met merquez gehakt
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het gehakt uit de worstjes en bak dit in een grote wokpan rul. Snipper de ui en de knoflook en voeg dit toe aan het gehakt in de pan. Bak dit samen met de kruiden een paar minuutjes mee. Maak ondertussen de paprika's schoon en snijd deze in kleine blokjes. Voeg deze ook toe aan de pan en bak even mee.
  2. Voeg vervolgens de tomatenstukjes toe en roer goed door. Kruid het gerecht met peper en zout en laat het nog ongeveer 5 minuten pruttelen. Verdeel het tomatenmengsel over één grote of 2 kleinere ovenschalen zodat je een laagje van ongeveer 5 tot 10 centimeter hebt. Maak 5 kuiltjes in het tomatenmengsel en breek hier de eieren in. Bak de shakshuka 15 minuutjes in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant van de eieren net gestold is.
  3. Verkruimel ondertussen de feta, snijd het stokbrood in plakjes en grill dit eventueel in de oven. Wil je het brood grillen? Bestrijk de sneetjes dan met wat olijfolie en bak ze 5 minuutjes in de oven mee. Haal de shakshuka uit de oven, strooi de verkruimelde feta erover en knip er ook wat peterselie over. Serveer met het stokbrood.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *