Surinaamse nasi met zoutvlees

Surinaamse nasi met zoutvlees

0 Comments

Surinaamse nasi stond al een tijdje op mijn to do lijstje. Maar dan niet zomaar Surinaamse nasi, maar nasi met zoutvlees. Dit is niet de authentieke Surinaamse manier om nasi te maken. De Javaanse nasi zoals deze bekend staat. Maar omdat zoutvlees wel een typisch Surinaams ingrediënt is, vond ik het toch wel passend.

Heb je nog nooit zoutvlees bereid? Dan is het wel belangrijk dat je weet dat je zoutvlees eerst moet uitkoken. Anders is het heel erg taai. Dit doe je door het vlees een half uur tot een uur in kokend water te koken zodat het zachter wordt. Vervolgens kun je het in stukjes snijden en verwerken in je gerecht.

Wat ik verder nog in mijn Surinaamse nasi doe? Doperwten, een gesneden preitje, wortel en gedroogde garnalen. Gedroogde garnalen koop je bij de toko. Voordat je deze gebruikt, wel je ze even in wat warm of kokend water. Zo worden ze weer zacht zodat je ze prima in een gerecht kunt verwerken.

De Surinaamse nasi breng je vervolgens op smaak met ketjap manis, ketjap asin en een maggiblokje. Let op dat het zoutvlees al best wel zout is. Als je niet zo van zout eten houdt, kun je het maggiblokje achterwege laten.

Wil je het zoutvlees wat minder zout hebben? Dan kun je het eerst goed wassen voordat je het uitkookt. Op die manier wordt het minder zout. 🙂

Ik at deze heerlijke Surinaamse nasi met een gebakken eitje en wat (zelfgekochte) bananenchips. De volgende keer maak ik zelf gebakken banaan of probeer ik eens zelf bananenchips te maken. Maar voor nu was de gekochte bananenchips prima!

Wil je wel Surinaamse nasi proberen, maar ben je op zoek naar een gezondere variant? Probeer dan eens mijn Surinaamse nasi met bloemkoolrijst.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Surinaamse nasi met zoutvlees
Surinaamse nasi met zoutvlees
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Suriname
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 300 gram zoutvlees
  • 300 gram basmatirijst
  • 2 el gedroogde garnalen
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember
  • zonnebloemolie
  • 1 el trassie
  • 1 el witte peper
  • 1 prei
  • 200 gram doperwten
  • 1 winterpeen
  • 5 el ketjap manis
  • 2 el ketjap asin
  • 1 maggiblokje
  • 4 eieren
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Suriname
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 300 gram zoutvlees
  • 300 gram basmatirijst
  • 2 el gedroogde garnalen
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember
  • zonnebloemolie
  • 1 el trassie
  • 1 el witte peper
  • 1 prei
  • 200 gram doperwten
  • 1 winterpeen
  • 5 el ketjap manis
  • 2 el ketjap asin
  • 1 maggiblokje
  • 4 eieren
Surinaamse nasi met zoutvlees
Instructies
  1. Breng een ruime pan water aan de kook en kook hier het zoutvlees in uit. Kook dit ongeveer een half uurtje tot een uur, totdat het vlees mals is. Kook ondertussen de basmatirijst volgens de verpakking gaar. Zet de rijst opzij totdat je deze nodig hebt. Het is niet erg als deze afkoelt. Wel de gedroogde garnalen in wat warm water.
  2. Maak de ui, knoflook en de gember schoon. Snipper de ui en de knoflook en rasp de gember. Fruit alles in een scheutje zonnebloemolie in een grote wokpan op middelhoog vuur. Voeg na een paar minuutjes de trassie, afgegoten garnaaltjes en de witte peper toe. Bak dit ook eventjes mee.
  3. Snijd ondertussen de prei in ringetjes en was deze goed. Voeg dit ook toe aan de wokpan en wok even mee. Maak de winterpeen schoon en rasp deze. Zet opzij totdat je het nodig hebt. Snijd het zoutvlees in kleine blokjes en bak dit een paar minuutjes mee met de prei. Voeg vervolgens de dopertwen en de geraspte winterpeen toe. Voeg de rijst, ketjap manis, ketjap asin en het maggiblokje toe en roer alles goed door elkaar. Bak in een aparte pan 4 spiegeleitjes en serveer deze met de nasi.
Notities

Tip! Lekker met bananenchips of gebakken banaan.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *