Zelfgemaakte kippensoep

Zelfgemaakte kippensoep

Dit was de eerste keer dat ik zelf kippenbouillon heb getrokken. Eerder had ik al wel runderbouillon getrokken voor mijn zelfgemaakte rundvleeskroketjes. Aangezien bouillon trekken in principe voor elke vleessoort ongeveer hetzelfde werkt, was het dus niet zo moeilijk. Ik weet dat je meer smaak van de groenten en het vlees krijgt als je het vooraf eventjes in de oven bakt. Dat deed ik dus voor deze kippenbouillon ook. Wat verse groene kruiden ermee, peperkorrels & laurier en je hebt een mooie basis voor de bouillon. Kippenbouillon is wel een stuk sneller klaar dan runderbouillon! Dat is dan wel weer een mooi voordeel.

De kippenbouillon maakte ik af met verse groenten. Wortel, groene asperges en doperwten vind ik lekker in zo’n lichte bouillon. Maar je kunt natuurlijk ook voor andere groenten kiezen als je dat wil. Je kunt kijken welke groenten er in het seizoen zijn en die in de bouillon gebruiken. Let er wel op dat je de groenten niet te slap laat worden in de bouillon, dat is namelijk zonde.

Heb je te veel bouillon gemaakt? Geen zorgen, je kunt het gemakkelijk invriezen en enkele maanden in de diepvries bewaren.

Recept Afdrukken
Zelfgemaakte kippensoep
Zelfgemaakte kippensoep
Maaltijd Voorgerechten
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 1,5 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Kippenbouillon
  • 1 kip
  • 2 uien
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 6 teentjes knoflook
  • stukje gember
  • bosje verse tijm
  • bosje verse rozemarijn
  • 4 stuks laurierblad
  • bosje verse peterselie
  • zwarte peperkorrels
  • zout
Kippensoep
  • 200 gram doperwten
  • 100 gram groene asperges
  • 3 wortels
Maaltijd Voorgerechten
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 1,5 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Kippenbouillon
  • 1 kip
  • 2 uien
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 6 teentjes knoflook
  • stukje gember
  • bosje verse tijm
  • bosje verse rozemarijn
  • 4 stuks laurierblad
  • bosje verse peterselie
  • zwarte peperkorrels
  • zout
Kippensoep
  • 200 gram doperwten
  • 100 gram groene asperges
  • 3 wortels
Zelfgemaakte kippensoep
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de kip in stukken. Snijd alle groenten, de knoflook en de gember voor de bouillon in grove stukken. Verdeel de kip en de groenten over een grote braadslee en bestrooi met zout, peper en wat olijfolie. Braad dit ongeveer 30 minuten in de oven totdat de groenten mooi gekarameliseerd zijn.
  2. Schep de kip en de groenten over in een diepe soeppan. Voeg de overige ingrediënten voor de bouillon toe en voeg water toe totdat alles net onder staat. Laat het ten minste anderhalf uur trekken met het deksel op de pan
  3. Snijd de asperges en de wortels in dunne plakjes. Haal de stukken kip na anderhalf uur uit de soep en trek het vlees uit elkaar. Giet de bouillon door een zeef en gooi alles wat achterblijft in de zeef weg. Gebruik een deel van de kip voor de soep en bewaar de rest voor later. Eventueel kun je dit bewaren in een laagje bouillon. In de diepvries kun je dit enkele maanden bewaren.
  4. Giet de bouillon in een nieuw soeppan en kook hier de asperges, doperwten en wortel voor een paar minuutjes in totdat het beetgaar is. Verdeel de kip over 4 soepkommen of diepe borden en giet hier de kippenbouillon met groenten overheen.
    Giet de bouillon in een nieuw soeppan en kook hier de asperges, doperwten en wortel voor een paar minuutjes in totdat het beetgaar is. Verdeel de kip over 4 soepkommen of diepe borden en giet hier de kippenbouillon met groenten overheen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *