Zelfgemaakte ravioli met pesto

Zelfgemaakte ravioli met pesto

Ik maakte dit recept voor zelfgemaakte vegetarische ravioli toen een vriend met zijn nieuwe (vegetarische) vriendin kwam eten. Een mooie uitdaging voor mij om een lekkere vegetarische versie van mijn ravioli met gerookte zalm of ravioli met prosciutto te maken. Uiteindelijk is de relatie uitgegaan, maar toen ik haar zo’n 5 jaar later tegenkwam kon ze zich dit recept nog steeds herinneren. Goed gelukt denk ik dus!

Recept Afdrukken
Zelfgemaakte ravioli met pesto
Zelfgemaakte ravioli met pesto
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Italië
Prep Tijd 1 uur
Kook Tijd 5 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Pastadeeg
  • 300 gram pastabloem tipo 00
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • flinke scheut olijfolie
  • pastamachine of deegroller
Vulling
  • 250 gram ricotta
  • 75 gram amandelen
  • 75 gram hazelnoten
  • 75 gram walnoten
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • verse basilicum
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • ravioli vorm optioneel
Pesto
  • bosje verse basilicum
  • 50 gram pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Italië
Prep Tijd 1 uur
Kook Tijd 5 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Pastadeeg
  • 300 gram pastabloem tipo 00
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • flinke scheut olijfolie
  • pastamachine of deegroller
Vulling
  • 250 gram ricotta
  • 75 gram amandelen
  • 75 gram hazelnoten
  • 75 gram walnoten
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • verse basilicum
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • ravioli vorm optioneel
Pesto
  • bosje verse basilicum
  • 50 gram pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
Zelfgemaakte ravioli met pesto
Instructies
Pastadeeg
  1. Strooi de pastabloem over je werkblad uit of doe het over in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een elastisch deeg. Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken. Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te nat of te droog? Je kunt extra ei of bloem toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.
Vulling
  1. Rooster de noten en hak ze fijn. Je kunt ze eventueel ook fijnmalen in een keukenmachine. Gebruik dan de pulsknop zodat de noten grof gehakt worden. Laat de noten afkoelen voordat je ze met de ricotta en parmezaanse kaas mengt. Roer er naar smaak basilicum, zout en peper doorheen. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Pastadeeg uitrollen
  1. Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
    Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
  2. Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plastic folie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is. Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. Ravioli is het lekkerst met zo dun mogelijk deeg. Ik rol het zelf altijd uit tot de één na dunste stand op de machine. Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten met koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!
Pasta vullen
  1. Voor het vullen van de pasta gebruik ik een ravioli vorm. Heb je dit niet, dan kun je ook ravioli uitstekers gebruiken of het deeg zelf snijden met een (kartel)mesje.
  2. Leg het uitgerolde pastadeeg op een bebloemd aanrechtblad en vul de pasta met behulp van de ravioli vorm of ravioli uitstekers. Pak steeds een klein bergje van de vulling en leg dit op het vel pastadeeg. Leg hier vervolgens een nieuw stuk pastadeeg op en plak het aan elkaar. Met wat water ertussen blijft het extra goed plakken. Zorg dat er geen lucht tussen de ravioli en het deeg zit. Daardoor kan het namelijk barsten als je het kookt.
  3. Herhaal het pastadeeg uitrollen en vullen totdat alle vulling en het deeg op is. Bestrooi de gemaakte ravioli met wat (pasta)bloem tot gebruik. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.
Pesto
  1. Bak de pijnboompitjes even kort in een kleine koekenpan en laat afkoelen. Meng vervolgens voor de pesto alle ingrediënten in een keukenmachine of vijzel. Voeg naar smaak zout, peper en parmezaanse kaas toe. Voeg olijfolie toe om de pesto op de juiste dikte te krijgen. Zet de pesto opzij.
    Bak de pijnboompitjes even kort in een kleine koekenpan en laat afkoelen. Meng vervolgens voor de pesto alle ingrediënten in een keukenmachine of vijzel. Voeg naar smaak zout, peper en parmezaanse kaas toe. Voeg olijfolie toe om de pesto op de juiste dikte te krijgen. Zet de pesto opzij.
Pasta koken
  1. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg hier wat zout aan toe als het kookt. Kook vervolgens de ravioli in kleine porties in 4-5 minuten gaar. Zorg dat ze niet aan elkaar gaan plakken. Schep ze vervolgens met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm in een afgedekte schaal. Verdeel er wat van de pesto overheen zodat het niet aan elkaar gaat plakken.
  2. Herhaal dit totdat alle pasta is gekookt. Serveer de ravioli gemengd met de zelfgemaakte groene pesto. Geef er eventueel geroosterde tomaatjes of een frisse salade bij. Smakelijk!
Notities

Lekker met gegrilde trosjes cherrytomaatjes. Besprek de tomaatjes met wat olijfolie, peper en zout en bak op 180 graden in de oven totdat het velletje net scheurtjes begint te krijgen.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *