Surinaamse kip met zoete aardappel en paksoi

Surinaamse kip met zoete aardappel en paksoi

Dit recept maak ik al een aantal jaartjes. Een heerlijk en gezond recept met lekker veel groenten en natuurlijk sappige kipkluifjes. Dit is zeker geen authentiek Surinaams recept. Maar krijgt door de Surinaamse kruiden en de Surinaamse peper (of madame jeanette) zeker wel die heerlijke Surinaamse smaken mee. En daarnaast is het ook nog eens een supermakkelijk gerecht om te maken! Ook mooi meegenomen natuurlijk.

Ik had hele mooie struiken paksoi in mijn moestuin, die geoogst moesten worden. Dus toen werd het even bedenken wat je allemaal kunt maken met paksoi. Nou dit was het eerste recept met paksoi. Wat dus niet echt om de paksoi draait, maar wat wel een heerlijke toevoeging is. In principe draait het om dit recept om de heerlijke Surinaamse kip drumsticks. De groenten vullen dit recept aan en maken het nóg beter!

Ik maakte dit gerecht voor een groepje vrienden. Makkelijk om voor te bereiden en iedereen smulde er van 🙂 Eventueel kun je er wat rotivellen bij geven, of wat gekookte witte pandanrijst. Ik vind dat zelf niet nodig, maar ik heb wel gemerkt dan anderen dit er juist wel lekker bij vinden. Jouw keuze dus!

Smakelijk 🙂

Surinaamse kip met zoete aardappel, boontjes en paksoi

Surinaamse kip met zoete aardappel

Voorbereiding 20 min
Bereiding 45 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 5 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 8 kip drumsticks
  • peper en zout
  • zonnebloemolie
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 Surinaamse peper (of een halve)
  • 1 el witte peper
  • 2 el Surinaamse masala
  • 1 el kerrie
  • 1 maggiblokje
  • 1 grote zoete aardappel of 2 kleinere
  • 300 gram sperziebonen
  • 1 paksoi
  • roti of rijst (optioneel voor erbij)

Instructies

  • Kerf de drumsticks rondom in met een scherp mes. Hierdoor is je kip sneller gaar én trekken de smaken beter in het vlees. Kruid ze rondom met peper en zout en bak ze even bruin in een scheutje zonnebloemolie in een grote stoofpan. Haal de drumsticks uit de pan als ze rondom mooi bruin zijn en leg ze opzij.
  • Maak de uien, knoflook en Surinaamse peper schoon. Snipper dit en fruit in hetzelfde bakvet aan als de kip. Doe dit een paar minuutjes op laag vuur, totdat de ui glazig is. Voeg vervolgens de witte peper, Surinaamse masala en kerrie toe en bak ook eventjes mee. Doe de kip weer terug in de pan. Voeg het maggiblokje toe en zoveel water dat de kip net niet onder staat. Laat dit een half uurtje stoven zonder het deksel op de pan.
  • Schil ondertussen de zoete aardappels en snijd in blokjes. Zet dit in wat water opzij totdat je het nodig hebt. Je kunt ook alvast de boontjes schoonmaken en in hapklare stukjes snijden. Zet dit ook opzij totdat je het nodig hebt. Snijd de paksoi ook alvast in reepjes en was dit in een vergiet onder stromend water. Zet dit ook opzij totdat je het nodig hebt.
  • Voeg de stukjes aardappel toe en stoof nog zo'n 5 minuutjes. Voeg daarna de boontjes toe en stoof dan nog zo'n 10 minuten. Voeg als laatste de paksoi toe, roer even door en serveer direct. Je kunt er eventueel wat rotivellen bij serveren of wat rijst. Maar in principe is dit niet per se nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *