Verwarm de oven voor op 220 graden en zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Snijd de roomboter in blokjes en mix dit met de basterdsuiker en kristalsuiker luchtig. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe en mix tot een luchtig geheel. Mix er dan de zwarte kleurstof doorheen totdat je een mooi donker zwart mengsel hebt.
Mix in een andere kom de cacao, maizena, het bakpoeder, de bakingsoda, mespunt zout en de bloem goed door elkaar. Zeef dit boven het beslag en roer het met een spatel of houten lepel door het ei-suiker mengsel tot een stevig beslag. Hak de melkchocolade grof en doe hetzelfde met de oreo's (houd 12 koekjes achter voor garneren).
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep met een ijsschep 12 bollen van het beslag en leg dit op de bakplaat Bak de koekjes vervolgens 8 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven. Let op dat als je kleinere koekjes maakt, je ze ook korter bakt.
Koekjes vullen
Maak ondertussen de vanillevulling. Mix hiervoor de boter met de poedersuiker en de vanille door elkaar tot een luchtig mengsel. Doe dit over in een spuitzak.
Als de koekjes klaar zijn, haal je ze uit de oven. Je gaat ze nu ook meteen vullen. Steek de spuitzak bovenin het koekje en spuit de vulling in het koekje totdat het koekje bovenop lichtjes begint te scheuren. Haal dan voorzichtig de spuitzak uit het koekje en blijf de vulling er zachtjes inspuiten totdat er een klein beetje vulling uit het koekje steekt. Leg hier een oreo koekje op
Laat de koekjes nog ongeveer 10 minuten op de bakplaat afkoelen, doe ze daarna voorzichtig over op een afkoelrek of ovenrooster. Laat de koekjes volledig afkoelen.