Laat de gele spliterwten een nacht afgedekt weken in ruim voldoende water.
Deeg maken
Stort de bloem op je werkblad of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig het water en de zonnebloemolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg. Dit kan wel zo'n 5 tot 10 minuten duren.
Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.
Manti
Bak het gehakt rul en kruid ruim met peper en zout. Maak de knoflook schoon en snipper deze.
Bak de knoflook eventjes met het gehakt mee. Voeg de kruiden toe en bak deze ook eventjes mee.
Zet het vuur uit en laat het gehakt afkoelen. Maak de uien schoon en snipper deze fijn. Hak ook de verse koriander fijn. Roer dit vervolgens door het afgekoelde gehakt.
Voordat je de manti gaat vullen, kun je de spliterwten alvast koken. Spoel de spiterwten goed af en kook deze in een half uurtje tot een uurtje gaar (proef wanneer je ze nog lekker beetgaar vindt). Zet ze daarna opzij. Ondertussen kun je het deeg uitrollen en de manti vullen.
Deeg uitrollen
Het uitrollen van het deeg is het makkelijkst als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk makkelijk gelijkmatig uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is.
Rol het deeg vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. Let op dat je het deeg niet te dun maakt.
Snijd het deeg in vierkantjes en dek af met een schone theedoek of vershoudfolie.
Zet een kommetje water klaar. Pak telkens 1 vierkantje deeg. Schep hier met een lepel een hoopje vulling op. Maak de randjes van het deegvelletje rondom de vulling nat.
Pak twee punten van het deegvelletje bij elkaar en plak deze aan elkaar. Druk vervolgens de andere randjes ook tegen elkaar vast zodat je een mooi pakketje krijgt met als het ware een kruis bovenop van gevouwen randjes.
Doe dit met alle deegvelletjes totdat de vulling op is. Leg de manti ondertussen op een schone een theedoek, afgedekt onder een andere theedoek.
Begin als het deeg op is weer met het uitrollen van het volgende deegbolletje en vul ook deze deegvelletjes allemaal.
Tomatensaus met spliterwten
Verhit een klontje boter in een wokpan. Maak de ui schoon en snipper deze.
Bak de ui mooi glazig in de boter. Voeg de kruiden toe en bak deze een minuutje mee.
Maak de knoflook schoon, snipper deze en voeg ook toe aan de pan.
Bak vervolgens de tomatenpuree eventjes mee. Voeg dan de tomatenstukjes, gekookte spliterwten en een kopje heet water toe. Laat dit een half uurtje pruttelen.
Yoghurtsaus
Maak de knoflook schoon en snipper deze. Hak ook de verse munt fijn. Meng de yoghurt met de knoflook en munt.
Rasp de schil van 1 limoen en voeg dit samen met het sap van diezelfde limoen toe. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
Manti stomen
Je hebt nu alle onderdelen van de manti klaar. Tijd om de manti te stomen! Dit gaat het beste in een stoommandje of een stoomrek voor in je wokpan.
Bedek de bodem van het stoommandje of het stoomrek met bakpapier, anders blijven je manti plakken. Breng het water aan de kook en stoom de manti boven het water in zo'n 8 minuutjes gaar.
Manti opdienen
Doe eerst wat yoghurtsaus op een bord. Leg hier de manti bovenop, gevolgd door een flinke schep tomatensaus. Besprenkel de manti vervolgens met nog wat yoghurtsaus, een klein beetje chilipoeder en wat verse koriander.