Doe het gehakt in een ruime kom en breng flink op smaak met peper en zout. Week het paneermeel in de melk en laat dit eventjes staan. Maak de knoflook en de ui schoon en snipper beiden zo klein mogelijk.
Hak ook de peterselie fijn Doe dit samen met de kaneel, het ei, het mosterdpoeder en het geweekte paneermeel bij het gehakt. Rasp er nu wat nootmuskaat overheen en kneed alles goed door.
Bak even een proefballetje om te testen of er voldoende zout en peper bij het gehakt zit. Alles goed en lekker? Dan kun je de ballen gaan bakken!
Verhit de boter in een grote pan. Doe wat extra paneermeel in een diep bord. Rol de balletjes door het paneermeel en bak ze mooi donkerbruin in de boter in de pan. Dit kun je ook prima al eerder voorbereiden. Haal de donkerbruine gehaktballetjes vervolgens uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Saus
Wrijf de pan schoon met een stuk keukenpapier en verhit 50 gram boter. Voeg, als de boter schuimt, de bloem toe en bak de bloem een paar minuutjes mee.
Voeg dan de mosterd toe en bak ook een minuutje mee. Voeg dan de runderfond, kookroom en worcesterhiresaus toe. Roer goed door elkaar en breng de saus op smaak met peper en zout. Roer de gehaktballetjes door de saus en bestrooi met verse peterselie.
Serveer de Zweedse gehaktballetjes met versgebakken brood, rijst, aardappelpuree of tagliatelle.