Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper deze. Verhit een klontje boter in een diepe soeppan en fruit hierin de sjalotjes een paar minuutjes totdat ze glazig zijn. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak deze ook eventjes mee.
Snijd ondertussen de kastanjechampignons in plakjes. Voeg deze toe aan de pan en bak ook eventjes mee. Breng op smaak met peper, zout en gedroogde oregano.
Snijd vervolgens de porcini fijn en voeg deze ook toe aan de pan. Voeg dan de bloem toe en bak deze ook eventjes mee. Voeg vervolgens ongeveer een liter kokende bouillon toe (totdat de champignons onder staan. Roer goed door en laat dit voor ongeveer 15 minuutjes trekken.
Gebakken paddenstoelen
Snijd grote paddenstoelen in kleinere stukken. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen op hoog vuur totdat ze lichtbruin zijn. Breng op smaak met peper en zout en schep om. Zet opzij totdat je ze nodig hebt.
Champignonsoep
Voeg de slagroom toe aan de champignonsoep en pureer de soep met de blender tot een mooie egale soep. Verdeel de soep over 4 kommen en verdeel hier ook de gebakken paddenstoelen overheen. Garneer eventueel nog met versgemalen peper en (verse) oregano.