Garnalen bitterballen: Gamba's al ajillo bitterballen
Gang Hapjes
Keuken Nederland, Spanje
Voorbereidingstijd 1 uuruur
Bereidingstijd 5 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur5 minutenminuten
Porties 30bitterballen
Auteur Eviekookt
Ingrediënten
Garnalen bitterballen
6teentjesknoflook
400gramgamba'srauw, gepeld en darmkanaal verwijderd
50mlolijfolie
75grambloem
200mlkookroom
25gramgeraspte parmezaanse kaas
zout en peper
chiliflakesnaar smaak
bosje verse peterselie
Paneren
eiwit
bloem
paneermeel
Instructies
Vulling maken
Maak de knoflook schoon en snijd in dunne plakjes. Snijd de gamba's in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een pannetje en bak hier de knoflook en gambastukjes in aan totdat de gamba net niet meer doorzichtig is.
Voeg dan de bloem toe en bak een minuutje mee. Voeg de kookroom toe en roer tot een mooie dikke ragout. Breng deze op smaak met zout, peper en chiliflakes en roer er de parmezaanse kaas en wat verse peterselie doorheen (fijngehakt of in stukjes geknipt).
Doe de ragout over in een platte schaal en dek af met plasticfolie. Laat volledig afkoelen in de koelkast.
Bitterballen rollen
Zet 3 diepe borden of kommen neer: eentje gevuld met bloem, eentje met eiwit en eentje met paneermeel.
Weeg telkens een stukje vulling af van 25 tot 30 gram. Rol hier een balletje van en Leg het in de schaal met bloem totdat ongeveer de helft van het bord gevuld is met balletjes. Beweeg nu het bord van links naar rechts zodat de balletjes door de bloem rollen en een evenredig verdeeld laagje bloem krijgen.
Haal ze nu een voor een door het eiwit en leg ze in het bord met paneermeel. Doe met het bord paneermeel hetzelfde als bij de bloem. Totdat alle bitterballen een laagje paneermeel om zich heen hebben. Haal ze dan nog een keer een voor een door het eiwit en leg ze weer in de schaal met paneermeel. Schud ze dan nog eens door elkaar. Op deze manier heb je de bitterballen dubbelgepaneerd waardoor ze straks extra krokant zijn.
Ik vind het zelf fijn om de bitterballen in te vriezen en ze vanuit de vriezer te frituren. Als jij ze ook in gaat vriezen, zorg er dan voor dat je ze los van elkaar invriest. Ze mogen elkaar niet aanraken, want dan gaan ze aan elkaar plakken. Je kunt bijvoorbeeld ook laagjes bakpapier tussen de bitterballen leggen, dan plakken ze ook niet aan elkaar. Zodra ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze wel bij elkaar in een bakje of zakje doen. Dan plakken ze niet meer aan elkaar.
Bitterballen frituren
Verwarm de frituurpan of olie tot 180 graden en frituur de bitterballen (eventueel in porties) in zo'n 5 minuutjes mooi goudbruin. Serveer met aïoli en geniet!