Snijd de aubergines in blokjes en verhit een flinke scheut olijfolie in een grote brede pan. Bak hier de blokjes aubergine in totdat alle olijfolie is opgenomen en de aubergine al wat zachter is (zo'n minuut of 5). Breng op smaak met peper en zout.
Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en fruit eventjes mee.
Maak ook de knoflook schoon, pers uit en voeg toe aan de ui in de pan. Bak ook een minuutje mee.
Maak dan de rode peper schoon en hak deze fijn. Voeg dit samen met de tomatenpuree toe aan de pan en bak zo'n minuut of 2 mee.
Voeg de komijn en het chilipoeder toe en bak ook eventjes mee.
Pureer de gegrilde paprika's in de blender (zonder het vocht) tot een mooie gladde puree.
Voeg dit samen met de tahini, granaatappelmelasse en een kopje water toe aan de pan. Roer goed door en laat pruttelen totdat de aubergine mooi gaar en zacht is (proeven!)
Hak de walnoten fijn en roer deze door de shakshuka heen.
Maak 4 kuiltjes in de shakshuka en breek hier de eitjes in. Doe het deksel op de pan en laat op laag vuur staan totdat de eieren net gestold zijn. Dit duurt zo'n 5 tot 10 minuten.
Snijd de granaatappel doormidden en sla er de pitjes uit met een houten pollepel.
Bestrooi de shakshuka met de granaatappelpitjes, een beetje sumak en wat extra fijngehakte walnoten. Serveer de shakshuka met wat (plat)brood.