Snijd de boter in kleine stukjes en doe dit samen met de bloem en het zout in een ruime kom. Kneed met je handen tot droge kleine kruimels.
Voeg vervolgens het ei en het water toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg. Maak er een bol van en pak in met plasticfolie. Leg het in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
Spaanse kipvulling
Snijd de kippendijen in kleine stukjes. Kruid rondom met peper, zout en het paprikapoeder.
Verhit een scheutje olijfolie in een grote wokpan en bak hier de kipstukjes in gaar. Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze heel fijn. Voeg dit toe aan de pan bij de kip en bak een paar minuten mee.
Maak de rode peper en de knoflook schoon en snipper beiden. Voeg ook toe aan de pan en bak een paar minuutjes mee. Voeg dan de peterselie, wijn en tabasco toe. Kook dit vervolgens in totdat je kip weer wat droger is.
Voeg dan de kookroom toe en roer goed door totdat je een saus hebt die goed aan de kip blijft hangen, hij moet niet te vochtig zijn.
Laat de vulling vervolgens afkoelen tot tenminste kamertemperatuur.
Empanada's maken
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak je deegbol en rol deze zo dun mogelijk uit tot ongeveer een halve centimeter. Steek hier met een grote ronde koekjesvorm rondjes deeg uit voor de empanada's.
Schep wat vulling in het midden van het deegrondje (ongeveer 2 eetlepels). Vouw het deegrondje dubbel en knijp de zijkanten dicht. Je kunt dit nu met een vork dicht duwen of telkens met je duim een randje omvouwen totdat je een mooi soort van gedraaid gevlochten patroon hebt zoals op de foto.
Doe dit totdat al het deeg en alle vulling op is. Heb je nog restdeeg? Kneed het dan even opnieuw door en rol het opnieuw uit.
Leg alle empanada's op een met bakpapier beklede bakplaat. Kluts het eitje met 1 eetlepel water en bestrijk hier de empanada's mee (met een kwastje). Bak de empanada's 35 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer met aïoli.