Doe het zelfrijzend bakmeel, de maizena, speculaaskruiden, espressopoeder, zout en cacao in een grote mengkom. Snijd hier de boter in stukjes doorheen. Voeg vervolgens de basterdsuiker en de vanillesuiker toe en kneed alles goed door elkaar tot een kruimelig deeg.
Voeg vervolgens telkens een scheutje melk toe. Kneed het deeg telkens goed door voordat je meer melk toevoegt. Je moet een mooie gladde deegbal kunnen maken die nog mooi stevig aanvoelt, maar niet te droog.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak kleine bolletjes van het deeg en druk ze iets plat. Leg deze op de bakplaat met voldoende ruimte ertussen. Heb je dit met al het deeg gedaan, strooi dan nog wat extra zeezout over de pepernoten voordat ze de oven in gaan.
De pepernoten worden nog wat groter tijdens het bakken. Zorg dus dat je kleine bolletjes maakt en er voldoende ruimte tussen laat. Bak ze eventueel in 2 porties af.
Bak de pepernoten in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte van de pepernoten. Heb je kleintjes, bak ze dan in 15 minuten gaar. Zijn ze iets groter? Bak ze dan in 20 minuten af. Laat de pepernoten afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos.