Splits de eieren, je hebt voor dit recept alleen de dooiers nodig.
Doe de eidooiers, brandewijn en suiker in een hittebestendige kom. Klop dit met een garde au bain marie boven kokend water ongeveer 10 minuten door.
Het mengsel begint nu steviger te worden naarmate het ei begint te garen. Zodra je een consistentie hebt die niet van de garde afloopt als je deze uit het mengsel haalt, heb je de juiste consistentie bereikt. Let op dat je continu blijft roeren.
Laat het mengsel direct afkoelen door de kom met advocaat in ijswater te zetten. Blijf even roeren totdat de advocaat is afgekoeld. Zeef de advocaat vervolgens en zet opzij.
Roomijs
Splits de eieren, je hebt voor dit recept alleen de dooiers nodig. Klop de dooiers met de suiker tot een mooi bleek luchtig mengsel met de mixer. Dit kan zo'n 10 minuutjes duren. Het volume is dan nagenoeg verdubbeld.
Verwarm de helft van de slagroom met de gecondenseerde melk en de gewone melk tot net niet aan de kook. Draai dan het vuur laag.
Giet dit verwarmde mengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren. Doe het vervolgens terug in de pan en laat het op laag vuur langzaam indikken tot een soort vla substantie. Roer goed door elkaar, zeef het en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel.
Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 minuten laten draaien.
Schep vervolgens een deel van het ijs in een diepvriesbak en verdeel hier wat advocaat overheen. Schep hier weer een laag ijs op en verdeel daar weer wat advocaat overheen. Doe dit al het ijs in de diepvriesbak zit
Houd (eventueel) wat advocaat achter om over het ijs te serveren.
Zonder ijsmachine
Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs.
Maak daarna pas de laagjes en verdeel daar steeds de advocaat overheen.