Splits de eieren, je hebt voor dit recept alleen de dooiers nodig. Klop de dooiers met de suiker en het vanille extract tot een mooi bleek luchtig mengsel met de mixer. Dit kan zo'n 10 minuutjes duren. Het volume is dan nagenoeg verdubbeld.
Verwarm de helft van de slagroom met de gecondenseerde melk en de gewone melk tot net niet aan de kook. Draai dan het vuur laag.
Giet dit verwarmde mengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren. Doe het vervolgens terug in de pan en laat het op laag vuur langzaam indikken tot een soort vla substantie. Roer goed door elkaar, zeef het en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer er dan pas de licor 43 doorheen.
Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel.
Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 minuten laten draaien.
Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs.
Licor 43 curd
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Snijd de boter in blokjes en doe dit samen met de suiker in een (glazen kom). Je gaat dit au bain marie smelten boven kokend water.
Zet een pan kokend water op het fornuis en zorg dat het water de kom niet raakt. Zo kun je het mengsel smelten en garen op een goed te controleren temperatuur. Smelt op deze manier de boter met de suiker onder regelmatig roeren
Splits 2 eieren (hiervan gebruik je alleen de dooiers). Mix de dooiers met de hele eieren en voeg dit toe aan het mengsel.
Blijf nu regelmatig roeren voor 20 tot 30 minuten (afhankelijk van hoe hoog je het gas hebt staan) totdat je een mooie dikke curd hebt. De curd dikt nog iets in als deze afkoelt. Je hebt een mooie dikte als de curd langzaam van je lepel valt. Denk aan de dikte van yoghurt.
Roer er dan pas de licor 43 doorheen. Leg een velletje plasticfolie op de curd (druk aan op de bovenkant, anders kan er een velletje ontstaan) en laat afkoelen in de koelkast.
IJs samenstellen
Schep vervolgens een deel van het ijs in een diepvriesbak en verdeel hier wat licor 43 curd en wat verkruimelde amaretti koekjes overheen. Schep hier weer een laag ijs op en verdeel daar weer wat curd en verkruimelde koekjes overheen. Doe dit tot al het ijs in de diepvriesbak zit en eindig met een laag curd en verkruimelde koekjes
Houd wat curd en koekjes achter om over het ijs te serveren.