Stort de pastabloem op je werkblad of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg.
Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken. Ik begin meestal zelf in een kom, en stap dan over op het aanrechtblad.
Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te droog? Dit kan gebeuren als je kleine(re) eieren gebruikt. Je kunt dan extra ei toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Is je deeg dan weer aan de natte kant? Voeg dan wat extra bloem toe.
Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt, maar wel mooi glad oogt.
Als je je vinger zachtjes in de deegbal drukt, moet het deeg vanzelf (langzaam) terugveren naar de originele vorm.
Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.
Pastadeeg uitrollen
Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is.
Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt.
Ga je gevulde pasta of lasagne maken, dan wil je het deeg dunner uitrollen dan wanneer je spaghetti of tagliatelle uitrolt.
Maak je lasagne of spaghetti, dan heb je een extra opzetstuk voor je pastamachine nodig die het deeg automatisch voor je snijdt (laatst keer dat je 'm uitrolt), of je kunt het deeg zelf in slierten snijden. Laat het deeg vervolgens drogen voor later gebruik. Wil je het direct koken, bebloem je pasta dan wat, zodat de slierten niet aan elkaar plakken in de pan.
Maak je lasagne of gevulde pasta, rol het deeg dan uit tot lange platten vellen. Vervolgens kun je stukjes uit het deeg snijden om het te vullen, of je kunt delen van het vel gebruiken als lasagnevellen.