Maak de rode wijnsaus door de wijn, het fond en de port in te koken tot een mooi (wat dikker) sausje. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
Gefrituurde salie
Verhit een laagje zonnebloemolie in een diep steelpannetje. Het laagje moet hoog genoeg zijn om de salie in te kunnen frituren.
Bekleed een vergiet met keukenpapier. Frituur de salieblaadjes (niet de takjes) zo'n 30 seconden in de hete olie.
Laat in het vergiet uitlekken.
Parmezaanrisotto
Verhit de boter in een diepe pan. Bak hier de risottorijst in, zodra de boter begint te schuimen.
Voeg vervolgens met een soeplepel de bouillon toe. Voeg steeds pas een nieuwe soeplepel toe als de vorige volledig is opgenomen door de risotto.
Ga zo door totdat de bouillon op is of de risotto gaar is. De risottorijst moet mooi romig en zacht zijn en de korrel mag niet meer hard zijn, ook niet van binnen. Dit zal na ongeveer 20 minuten zijn, maar proef vooral regelmatig!
Roer er nog een klontje boter doorheen, samen met de geraspte parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout.
Gebakken eendenborst
Kerf het vet van de eendenborsten in en kruid aan beide kanten met peper en zout.
Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur.
Bak hier de eendenborsten in met de vetkant naar beneden. Bak ze zo'n 10 minuten op de vetkant. Check eventueel of dit niet te hard gaat, zet anders het vuur ietsjes lager.
Draai de eendenborsten om en bak nog zo'n 2 tot 4 minuten op de andere kant.
Haal de eendenborsten uit de pan en laat zo'n 10 minuutjes rusten - losjes afgedekt met aluminiumfolie.
Gegrilde groene asperges
Zet ongeveer tegelijk met de eendenborsten de groene asperges op. Verhit de olijfolie in een grillpan en grill hier de asperges in totdat ze beetgaar zijn (proeven!).
Gerecht opmaken
Snijd de eendenborsten in plakjes.
Verdeel de risotto over 4 borden. Verdeel hier ook de plakjes eendenborst overheen. Leg hier ook de asperges bij.
Verdeel de rode wijnsaus over de eendenborst en garneer met de krokante salie en balsamico parels