Zorg dat alle ingrediënten voor de espresso curd op kamertemperatuur zijn.
Snijd de boter in blokjes en doe dit samen met de suiker in een (glazen kom).
Je gaat dit au bain marie smelten boven kokend water. Zet een pan kokend water op het fornuis en zet hier de glazen kom in, zorg dat het water de kom niet raakt. Zo kun je het mengsel smelten en garen op een goed te controleren temperatuur.
Smelt op deze manier de boter met de suiker onder regelmatig roeren.
Voeg de espresso toe aan het gesmolten boter-suikermengsel, samen met een de koffielikeur en wodka. Roer dit voorzichtig door elkaar tot een egaal mengsel.
Kluts de 2 hele eieren en splits de 2 andere eieren (voor de curd gebruik je alleen de dooiers), kluts de eidooiers door de hele eieren.
Voeg dit geleidelijk toe aan het botermengsel in je pan. Blijf nu regelmatig roeren met de garde, voor zo'n 30 minuten (op laag tot middelhoog vuur) totdat je een mooie dikke curd hebt. De curd dikt nog iets in als deze afkoelt.
Je zoekt een soort (dunne) vla consistentie.
Zeef de curd en verdeel deze over de cocktailglazen. Dek af met plasticfolie (leg dit op de curd zelf zodat er geen laagje ontstaat).
Zet in de koelkast en laat afkoelen en opstijven.
Eiwitschuim
Klop de eiwitten stijf en voeg vervolgens de suiker lepel voor lepel toe. Voeg telkens pas een nieuwe eetlepel toe als de vorige volledig is opgenomen door het eiwitschuim.
Mix goed door totdat je een mooie stevige witte meringue hebt. Wrijf het schuim tussen je vingers, je mag geen suikerkorrels meer voelen.
Haal het plasticfolie van de curd af en verdeel hier het eiwitschuim overheen, doe dit net voordat je de espresso martini's serveert.