Verwarm de melk in de magnetron (of in een pannetje) tot lauwwarm. Doe de lauwwarme melk met 1 eetlepel suiker en de gedroogde gist in een kommetje en roer even goed door met een vork.
Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat er een schuimlaagje bovenop komt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
Meng in een andere kom de bloem, bruine basterdsuiker, cacao, vanillesuiker en het zout door elkaar. Maak hier in het midden een kuiltje in.
Smelt de boter en giet de boter, het ei en het gistmengsel in het kuiltje en kneed (met de hand of met de standmixer) in zo'n 10 minuten tot een mooi net wat plakkerig deeg.
Dek het deeg af met plasticfolie of een vochtige theedoek en zet op een warm plekje. Laat het deeg in 1 uur in volume verdubbelen.
Donuts maken
Leg een paar vellen bakpapier klaar. Strooi wat bloem over je werkblad en stort hier het deeg op uit. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van zo'n centimeter dik.
Steek hier je donuts uit met een donutsteker of met andere ronde vormen waarmee je een grotere ronde vorm kunt uitsteken en een klein rondje (de binnenkant). Leg de donuts op het bakpapier en dek af met plasticfolie.
Doe dit met al het deeg. Heb je deeg over? Rol dit dan opnieuw uit en steek er nog een paar donuts uit. Eventueel kun je er ook wat donutbolletjes van maken.
Laat de donuts daarna (losjes afgedekt met plasticfolie) in 30 minuten tot 1 uur verdubbelen in formaat. Knip het bakpapier in stukken zodat elke donut op een los stukje bakpapier ligt.
Donuts frituren
Verwarm ondertussen een flinke hoeveelheid zonnebloemolie (om in te frituren) in een grote wokpan tot 165 graden. En zet alvast een diep bord met de fijne kristalsuiker klaar.
Laat een donut van het bakpapiertje in de hete olie vallen en bak aan beide kanten zo'n 2 minuten.
Laat ze vervolgens uitlekken op wat keukenpapier terwijl je de rest van de donuts bakt. Laat de donuts afkoelen.
Topping
Smelt de witte chocolade in een pannetje en hak de oreo koekjes grof.
Dip de donuts een-voor-een in de witte chocolade en bestrooi met wat fijngehakte oreo koekjes. Laat afkoelen totdat de chocolade is uitgehard.
Notities
Bewaartip!
Donuts blijven niet zo lang zo heerlijk luchtig als wanneer je ze net hebt gebakken. Bewaar ze een dag (in plastic of papier ingepakt) in de koelkast of vries ze in voor later.
Bonustip!
Houd je van extra zoete en wat kleffere donuts. Rol ze dan na het frituren door heel fijne kristalsuiker. Zo krijg je een wat meer plakkerige donuts. Doe dit voordat je ze aftopt met witte chocolade en oreo's.