Snijd het lamsvlees in blokjes en kruid rondom ruim met peper en zout.
Verhit de olie in een grote braadpan en bak hier het lamsvlees in aan totdat het rondom mooi bruin is.
Maak de uien schoon en snipper deze. Voeg toe aan het lamsvlees in de pan en bak een paar minuutjes mee.
Maak de gember schoon en rasp deze bij het vlees in de pan. Roer even goed door.
Maak de peper schoon (en verwijder evt. de zaadlijsten). Snipper de peper en voeg deze ook toe aan de pan. Roer nog eens goed door.
Maak de knoflook schoon. Snipper deze ook en voeg toe aan de pan.
Voeg nu ook de kaneelstokjes, kardemom, kruidnagel en tomatenpuree toe. Bak alles zo'n 5 minuten mee.
Voeg dan de blikjes tomatenblokjes toe en vul aan met water totdat het lamsvlees net onder staat.
Voeg nu ook de suiker en het bouillonblokje toe. Roer goed door.
Doe het deksel op de pan en stoof de tomaten bredie zo'n 2,5 uur op laag vuur.
Schil de aardappelen en snijd ze in hapklare stukken. Voeg deze na 2,5 stoven toe aan de tomato bredie en stoof nog een half uur mee of totdat ze gaar zijn.
Sadza (Mieliepap)
Doe 100 gram van het maismeel in een diepe pan en voeg hier een deel van de melk aan toe totdat je een mooi papje hebt.
Verwarm dit langzaam op laag vuur. Verwarm de rest van de melk in een ander pannetje (of in de magnetron).
Voeg steeds beetje bij beetje de rest van de melk en het maismeel toe en blijf goed roeren met een stevige houten lepel.
Na 15 minuten koken (op laag tot middelhoog) vuur moet alle melk en al het maismeel toegevoegd zijn. Breng het dan ook op smaak met zout.
Blijf roeren totdat je de zijkanten langzaam droger ziet worden.
Als je het een beetje kunt indrukken met de houten lepel en het niet terugveert is de sadza goed. Laat het nu nog 5 minuutjes rusten met het deksel op de pan (van het vuur af).
Tomato bredie met sadza
Hak de peterselie fijn en roer dit door de tomato bredie heen.
Serveer de tomato bredie met de sadza. Het is de bedoeling dat je met je handen eet!
Pak een beetje sadza en dep hier de saus en het vlees mee op. Je mag natuurlijk ook gewoon met mes en vork eten, maar in Zuid Afrika eten ze het lekker met hun handen.