Verwarm de melk tot lauwwarm in een pannetje of in de magnetron
Doe de lauwwarme melk met 1 eetlepel van de suiker en de gedroogde gist in een kommetje en roer even goed door met een vork.
Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat er een schuimlaagje bovenop komt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
Voeg na 10 minuten de bloem, de rest van de suiker en het eitoe en kneed zo'n 5 – 10 minuten (het makkelijkste met standmixer met deeghaak).
Voeg vervolgens blokje voor blokje de zachte boter toe. Voeg telkens pas nieuwe boter toe als de vorige volledig is opgenomen door het deeg.
Dep de gewelde rozijnen en cranberries droog en voeg deze, samen met de pistachenootjes toe aan het deeg, terwijl je blijft kneden.
Voeg vervolgens het zout toe en kneed nog zo'n 5 minuten door.
Rijzen
Maak een mooie deegbal van het deeg. Vouw (indien nodig) alle rozijnen, cranberries en nootjes in het deeg door de deeglap steeds om te vouwen totdat er aan de buitenkant geen rozijnen, cranberries of nootjes zitten.
Vet een kom in met olie en leg hier de deegbal in. Dek af met plasticfolie of bind er een pedaalemmerzak omheen.
Laat het deeg in ongeveer 1 uur in volume verdubbelen. Zoek een warm plekje in huis, dat bevordert het rijzen.
Pistache spijs maken
Maal de pistachenootjes fijn in een keukenmachine of blender met mengkom tot een grof kruim.
Maal er dan de suiker doorheen.
Voeg dan het ei en de rasp van 1 citroen toe en maal in de keukenmachine totdat er een spijs-bal ontstaan.
Rol het pistache spijs in een stuk plasticfolie tot een mooie dikke worst en leg dit in de koelkast.
Paasbrood maken
Rol het deeg uit tot een mooie ovalen deeglap. Leg het pistache spijs (zonder plasticfolie) in het midden en vouw eerst de korte kant over de pistache spijs heen.
Rol vervolgens de rest van het deeg eroverheen en rol tot een mooi brood.
Leg het brood op een stuk bakpapier en dek weer losjes af. Laat nog zo'n 30 tot 60 minuten rijzen totdat het brood in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor en bak het paasbrood in ongeveer 30 minuten mooi bruin.
Bestrijk het paasbrood met gesmolten boter als je het uit de oven haalt en laat afkoelen onder een schone theedoek.
Bestrooi het brood voor het serveren met wat poedersuiker.