Mix de boter en de basterdsuiker tot een mooi luchtig mengsel.
Klop het ei los en mix de helft van het ei door het deeg. Bewaar de andere helft voor het bestrijken van de boterkoek.
Mix er dan de bloem en het mespunt zout doorheen.
Bekleed een rechthoekige (of vierkante) bakvorm met bakpapier en stort hier het deeg in. Verdeel het goed over het hele bakblik en strijk glad met een lepel
Zet het bakblik in de koelkast totdat je het brownie beslag hebt gemaakt.
Brownie
Snijd de boter en de pure chocolade in stukjes en smelt dit au ban marie boven een pan kokend water (laat de schaal met chocolade het water niet aanraken). Roer goed door totdat alle stukjes gesmolten zijn. Laat de gesmolten chocolade op kamertemperatuur komen.
Mix ondertussen de eieren met de basterdsuiker in ongeveer 10 minuutjes tot een volle bleke romige crème die ongeveer in hoeveelheid is verdubbeld.
Doe hier de gesmolten chocolade bij en mix alles door elkaar totdat het één glad geheel is. Zeef hier vervolgens de bloem, oploskoffie en cacao boven en spatel alles door tot een mooi egaal beslag.
Stort het brownie beslag bovenop het boterkoek deeg en strijk glad.
Bak de boterkoek brownie in een half uurtje gaar. Beweeg de brownie op en neer om te kijken of de binnenkant nog wiebelig is. Als dat zo is, is de brownie nog niet helemaal gaar. Bak de boterkoek brownie dan nog 5 minuutjes extra.
Laat de boterkoek brownie daarna volledig afkoelen in het bakblik en daarna nog een nachtje in de koelkast.
Snijd daarna de boterkoek brownie in stukjes en bewaar in een luchtdichte doos of eet direct op!
Notities
Tip! Je kunt deze boterkoek brownie ook prima invriezen. Ik snijd 'm dan al in stukje en vries de stukjes los in. Zo heb je altijd iets lekkers achter de hand.