Schil de asperges en haal de onderkanten er af. Je hebt 300 gram geschilde asperges nodig, dus weeg ze pas af na het schillen.
Snijd de asperges in kleine blokjes. Je wil kleine stukjes, maar je wil nog wel structuur proeven.
Verwarm de boter in een pannetje. Bak hier de aspergestukjes in totdat ze nét gaar zijn. Dit duurt zo'n 5 tot 10 minuutjes. Proef vooral, de asperges moeten beetgaar zijn.
Voeg dan de hamblokjes toe en bak deze ook even kort mee.
Voeg de bloem toe en bak deze een paar minuten mee, totdat de bloem gaar is.
Blus af met een scheutje witte wijn en voeg dan ook het kippenfond toe.
Roer goed door totdat je een mooie dikke ragout krijgt.
Breng deze op smaak met peper en zout. Hak de peterselie fijn en roer dit er ook doorheen.
Doe de ragout vervolgens over in een platte schaal en laat afgedekt afkoelen. Dit kan eventueel ook in de koelkast. Je kunt de vulling ook gemakkelijk een dag vantevoren maken en afgedekt bewaren in de koelkast.
Paneren
Zet 3 diepe borden of kommen neer: eentje gevuld met bloem, eentje met eiwit en eentje met paneermeel.
Weeg telkens een stukje vulling af van 25 tot 30 gram. Rol hier een balletje van en Leg het in de schaal met bloem totdat ongeveer de helft van het bord gevuld is met balletjes.
Beweeg nu het bord van links naar rechts zodat de balletjes door de bloem rollen en een evenredig verdeeld laagje bloem krijgen.
Haal ze nu een voor een door het eiwit en leg ze in het bord met paneermeel. Doe met het bord paneermeel hetzelfde als bij de bloem. Totdat alle bitterballen een laagje paneermeel om zich heen hebben.
Haal ze dan nog een keer een voor een door het eiwit en leg ze weer in de schaal met paneermeel. Schud ze dan nog eens door elkaar. Op deze manier heb je de bitterballen dubbelgepaneerd waardoor ze straks extra krokant zijn.
Ik vind het zelf fijn om de bitterballen in te vriezen en ze vanuit de vriezer te frituren.
Als jij ze ook in gaat vriezen, zorg er dan voor dat je ze los van elkaar invriest. Ze mogen elkaar niet aanraken, want dan gaan ze aan elkaar plakken. Je kunt bijvoorbeeld ook laagjes bakpapier tussen de bitterballen leggen, dan plakken ze ook niet aan elkaar.
Zodra ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze wel bij elkaar in een bakje of zakje doen. Dan plakken ze niet meer aan elkaar.
Bitterballen frituren
Verwarm de frituurpan of zonnebloemolie tot 180 graden en frituur de bitterballen (eventueel in porties) in zo'n 5 tot 6 minuutjes mooi goudbruin.
Je kunt ze gewoon zo eten, maar je kunt er ook een beetje (limoen)mayonaise bij serveren.