Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de boter in kleine blokjes en doe dit samen met het zelfrijzend bakmeel, mespunt zout, het bakpoeder en de suiker in een kom.
Kneed dit door elkaar totdat je een fijn kruim hebt.
Voeg de karnemelk en het vanille extract toe en kneed kort tot een dik samenhangend deeg.
Giet de rozijnen en cranberry's af en dep ze goed droog.
Kneed de rozijnen en cranberry's vervolgens door het deeg.
Maak een bol van het deeg en druk voorzichtig plat (tot een cm of 5) op je aanrechtblad (bebloem je blad eventueel).
Snijd je platte deegschijf in 8 punten en leg deze op de bakplaat (laat er wat afstand tussen).
Kluts een eitje en bestrijk de bovenkant van de scones met het ei. Bestrooi met nog een beetje kristalsuiker en bak ze zo'n 13 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze wat zijn gerezen en lichtbruin zijn.
Notities
Lekker met snelle clotted cream! Zo maak je het:
Roer de mascarpone en de crème fraîche los van elkaar even goed door. Meng het vervolgens met een vork totdat je een dikke crème hebt.