Stort de pastabloem op je werkblad of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg.
Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken. Ik begin meestal zelf in een kom, en stap dan over op het aanrechtblad.
Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te droog? Dit kan gebeuren als je kleine(re) eieren gebruikt. Je kunt dan extra ei toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Is je deeg dan weer aan de natte kant? Voeg dan wat extra bloem toe.
Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt, maar wel mooi glad oogt.
Als je je vinger zachtjes in de deegbal drukt, moet het deeg vanzelf terugveren naar de originele vorm.
Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.
Vulling maken
Snijd de parmaham in smalle reepjes en meng dit met de ricotta, het ei en de geraspte parmezaanse kaas.
Hak de peterselie fijn en meng dit door de vulling. Breng goed op smaak met peper en zout. Dek de vulling af en zet in de koelkast tot gebruik.
Pastadeeg uitrollen
Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is.
Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. Ravioli is het lekkerst met dun deeg, maar het moet wel dik genoeg zijn zodat het niet kapot gaat.
Ik rol het zelf altijd uit tot stand 5 of 6 op mijn SMEG pastamachine (op elke machine anders). Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten tijdens het koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!
Pasta vullen
Leg het uitgerolde pastadeeg op een bebloemd aanrechtblad en steek mooie rondjes uit het deeg.
Schep een lepel vulling in het midden van het deeglapje. Maak met je vinger de randjes van het deeglapje nat.
Vouw het deeg dubbel en druk de randjes dicht. Haal nu de punten naar elkaar toe en vouw het daar ook dicht.
Bestrooi een schone theedoek met wat bloem, leg daar de tortellini op, bestrooi met extra bloem en dek af met een 2e schone theedoek. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.
Sausje
Verhit de boter langzaam op middelhoog vuur totdat je kleine bruine deeltjes in de boter ziet. Zo krijg je gebrande boter of beurre noisette, waardoor de boter een beetje nootachtig gaat smaken.
Ris de blaadjes van de takjes tijm en roer deze door de beurre noisette.
Kook de tortellini in 5 minuten in ruim gezouten water al dente.
Verdeel de tortellini over 6 borden. Schep hier een beetje van de beurre noisette overheen en garneer met extra geraspte parmezaanse kaas.