250mlpassievruchtensapvan 1 tot 2 diepvriespakjes - ontdooid
Passievruchtencurd
100gramongezouten roomboter
150gramwitte basterdsuiker
4passievruchten
2eidooiers
2hele eieren
1tlvanille extract
scheutwodka
Pornstar martini core
400gramwitte chocolade
200mlpassievruchtensapvan 1 tot 2 diepvriespakjes - ontdooid
50mlwodka
1tlvanille extract
Meringue
4eiwitten
0,5tlcreame of tartare
200gramsuiker
125mlwater
Instructies
Passievruchten ijs
Splits 5 eieren, bewaar 4 eiwitten voor het meringueschuim, het overgebleven eiwit kun je weggooien.
Mix de dooiers met de suiker tot een mooi bleek luchtig mengsel met de mixer. Dit kan zo'n 10 minuutjes duren. Het volume is dan nagenoeg verdubbeld.
Zeef de ontdooide diepvries passievrucht zodat je de pitjes niet hoeft te gebruiken.
Verwarm de helft van de slagroom met de gecondenseerde melk en het passievruchtensap tot net niet aan de kook. Draai dan het vuur laag.
Giet dit verwarmde mengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren.
Doe het vervolgens terug in de pan en laat het ijsmengsel op laag vuur langzaam indikken tot een soort vla substantie. Roer goed door elkaar, zeef het en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel.
Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 tot 90 minuten laten draaien, doe het daarna over in een diepvriesbak en zet in de vriezer.
Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs.
Passievruchtencurd
Zorg dat alle ingrediënten voor de passievruchten curd op kamertemperatuur zijn. Snijd de boter in blokjes en doe dit samen met de witte basterdsuiker in een (glazen kom).
Je gaat dit au bain marie smelten boven kokend water. Zet een pan kokend water op het fornuis en zet hier de glazen kom in, zorg dat het water de kom niet raakt. Zo kun je het mengsel smelten en garen op een goed te controleren temperatuur. Smelt op deze manier de boter met de suiker onder regelmatig roeren.
Druk ondertussen de passievruchten door een zeef. Voeg het sap toe aan het gesmolten boter-suikermengsel, samen met het vanille extract. Roer dit voorzichtig door elkaar tot een egaal mengsel.
Kluts de 2 hele eieren en splits de 2 andere eieren (voor de curd gebruik je de dooiers, voor het schuim de eiwitten), kluts de eidooiers door de hele eieren. Voeg dit geleidelijk toe aan het botermengsel in je pan. Blijf nu regelmatig roeren met de garde, voor zo'n 20 minuten (afhankelijk van hoe hoog je het gas hebt staan) totdat je een mooie dikke curd hebt, roer er dan een flinke scheut wodka doorheen. De curd dikt nog iets in als deze afkoelt.
Laat de curd afkoelen in de koelkast, afgedekt met plasticfolie (leg het folie op de curd, zodat er geen velletje ontstaat).
Pornstar martini core
Smelt de witte chocolade au bain marie en roer hier het passievruchtensap, 1 tl vanille en de wodka doorheen. Zorg dat alles goed gemengd is.
Pak een mooi rond kommetje waar de vulling net in past. Bekleed deze met plasticfolie. Giet hier het chocolademengsel in en dek af met plasticfolie. Zet dit in de diepvries om op te stijven.
Pornstar martini bombe samenstellen
Pak een kom die net groter is dan de kom waar de core in zit en waar het ijs in past en je nog iets van ruimte overhebt. Bedek deze met plasticfolie en doe hier het ijs in.
Haal de core uit de diepvries, haal het plasticfolie er vanaf en druk deze, met de bolle kant naar beneden, in het ijs. Dek af met plasticfolie en zet in de diepvries totdat het ijs volledig is opgestijfd.
Haal de bombe uit de vorm en zet deze met de platte kant naar beneden op een bord. Roer de curd nog even goed door en verdeel deze over de bombe. Zet de bombe weer in de diepvries totdat ook de curd bevroren is (hoeft niet afgedekt).
Maak de meringue door de eiwitten met de cream of tartare mooi stijf te mixen (met de standmixer).
Maak suikersiroop door het water en de suiker te verwarmen tot een temperatuur van 115 graden (gebruik hier een thermometer voor).
Giet de suikersiroop langzaam bij de meringue terwijl je stevig blijft kloppen. Doe dit totdat je alle suikersiroop hebt toegevoegd en je een mooie glanzende meringue hebt.
Verdeel de meringue over de bombe en brand deze met de brûlée brander. Serveer direct!