Pureer de blaadjes en takjes van de koriander- en peterselieplantjes samen met het sap en de rasp van de sinaasappel, de honing, piri piri kruiden, paprikapoeder en knoflook tot een mooie marinade. Breng deze op smaak met peper en zout.
Kerf de lamsbout aan de zijkant op verschillende plaatsen in met een scherp mes. Wrijf de lamsbout goed in met de marinade, wrijf dit ook goed in de inkepingen.
Dek af en laat ten minste een nacht marineren in de koelkast.
Portugese lamsbout
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak de lamsbout aan alle kanten mooi lichtbruin aan in de boter. Maak ondertussen de uien schoon en snijd in ringen.
Haal de lamsbout uit de pan en doe over in een grote ovenschaal. Bak de uienringen in het achtergebleven bakvet.
Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg samen met de piri piri kruiden en het paprikapoeder toe aan de pan. Bak even goed mee.
Voeg dan de bloem toe en bak nog zo'n 3 minuutjes. Blus vervolgens af met rode wijn. Roer goed door elkaar.
Voeg nu ook de runderfond toe, het sap en de rasp van de sinaasappel, honing, en de laurierblaadjes. Roer goed door elkaar en schenk over de lamsbout heen.
Zet voor zo'n 2 tot 3 uur in de oven (niet afgedekt) en rooster de lamsbout totdat het vlees (bijna) van het bot afvalt.
Wordt het vlees te donker, dek het dan af met aluminiumfolie.
Garnering
Snijd de chouriço in plakjes en bak in een droge koekenpan mooi bruin en krokant. Garneer de lamsbout met de gebakken chouriço en wat verse blaadjes koriander en peterselie.
Serveer met de saus, geroosterde aardappeltjes, Portugees brood en een frisse salade.