Breng een grote pan met ruim water aan de kook. Kook hierin het zoutvlees in ten minste een half uur, maar liefst een uur gaar.
Snijd het vlees vervolgens in kleine stukjes en verwijder de harde stukken. Ik laat het vet er altijd aanzitten omdat ik dat lekker vind, maar als je daar niet zo van houdt, kun je dit er natuurlijk ook afsnijden.
Kouseband met zoutvlees
Maak de ui, knoflook en madame jeanette (of Surinaamse peper) schoon en snipper deze. Let op dat je de madame jeanette heel klein snijd.
Bak dit een paar minuten in een scheutje zonnebloemolie totdat de ui licht glazig is. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak dit 2 minuten mee.
Voeg de witte peper, Surinaamse masala en bruine basterdsuiker toe aan de pan. Bak dit een paar minuutjes mee totdat je keuken heerlijk kruidig ruikt. Voeg nu het vlees toe en bak dit ook even mee.
Snijd de tomaat in kleine blokjes en voeg dit toe aan de pan. Bak dit mee totdat de tomaat net uit elkaar valt. 5 minuutjes zou goed moeten zijn.
Snijd de kouseband in hapklare stukjes en voeg dit toe. Bak 2 minuutjes mee. Voeg vervolgens een scheutje kokend water en het maggiblokje toe.
Stoof het vlees vervolgens 20 minuten met het deksel op de pan. Haal net voor het einde van de kooktijd het deksel van de pan, zodat de saus wat in kan dikken. Proef de saus, deze hoort lekker dik en zoutig te zijn. Wil je het liever nog wat zouter, dan kun je nog een maggiblokje toevoegen.
Ik serveer het zoutvlees altijd met verse rotivellen van de toko. Mijn toko heeft rotivellen op basis van gele spliterwten (Kries), die ze uit de diepvries verkopen. Ik ga altijd voor roti op basis van spliterwten, deze zijn veel smaakvoller dan de voorverpakte rotivellen uit de supermarkt.