8eierenof het aantal personen waarvoor je de maaltijd bereid
zonnebloemolieom in te frituren
2sjalotten
3teentjesknoflook
2elsambal oelek
1eltomatenpuree
0,5bliktomatenstukjes1 blik is 400 gram
1elbruine basterdsuikerof gula djawa
1elketjap manis
1el ketjap asin
Instructies
Kook de eieren in ruim kokend water in 8 minuten bijna hard. Laat ze afkoelen in koud (ijs)water. Pel ze pas wanneer ze echt afgekoeld zijn, dan gaat het namelijk een stuk makkelijker! Verwarm een flinke laag zonnebloemolie in een wokpan, je moet hier de eieren in kunnen frituren. In mijn wokpan was een hoeveelheid van 750 ml voldoende.
Frituur de eieren vervolgens in de olie totdat je een heel lichtbruin laagje aan de buitenkant hebt. Let op dat je de eieren niet te lang bakt! Dan wordt het velletje namelijk een beetje taai en dat is niet lekker. Laat de eieren vervolgens in een vergiet met keukenpapier uitlekken.
Maak de sjalotten en de knoflook schoon en bak deze in een klein scheutje olie totdat de sjalot glazig is. Voeg dan de sambal en de tomatenpuree toe en bak dit ook een minuutje of 2 mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, bruine suiker, ketjap manis en ketjap asin toe en roer goed door. Voer een klein beetje heet water toe zodat de saus iets dunner wordt (50 - 100 ml). Leg de eieren in de saus en laat dit ongeveer 20 minuutjes op laag vuur pruttelen totdat de eieren mooi rondom bedekt zijn met de saus en de saus een mooie dikte heeft. Roer regelmatig.