Maak het deeg door de bloem in een kom te doen en hier de boter in stukjes door te snijden. Wrijf met je vingers de bloem boter tot grove kruimels. Roer er vervolgens het ei doorheen met een houten lepel. Kiep het deeg op een bebloemd werkblad en kneed het totdat je een mooie deegbal hebt. Pak het in plasticfolie in en laat het rusten.
Bolognesequiche
Rul het gehakt in een grote wokpan en kruid goed met peper en zout. Maak de en en de knoflook schoon en snipper deze. Bak mee met het gehakt totdat de ui licht glazig is. Voeg dan de spekblokjes toe en bak deze ook een paar minuten mee. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak deze ongeveer 2 minuutjes mee. Voeg dan de tomatenblokjes, rode wijn, het runderbouillonblokje en de Italiaanse kruiden toe. Roer alles goed door elkaar en laat pruttelen op laag vuur. Schrap nu de wortel, rasp deze en voeg toe aan de pan. Laat de saus in 15 minuutjes inkoken.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg nu uit tot een mooie grote lap en bekleed hier een quichevorm (of andere ronde schaal) mee. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem (dan bolt het deeg niet op) Druk het deeg goed aan en leg er een vel bakpapier in. Vul de quichevorm met de bakbonen of andere verzwaarders. Bak het deeg in 15 minuten stevig. Haal dan de bakbonen en het bakpapier er uit en bak het nog 5 minuten.
Meng ondertussen de ricotta met de eieren en parmezaanse kaas en klop goed door elkaar. Vul de quiche met het bolognesemengsel en dek af met het ei-ricotta mengsel. Bestrooi eventueel met nog wat extra parmezaanse kaas en bak de quiche nog 20 minuten in de oven. Zet eventueel de laatste 5 minuten de grill aan voor een mooie bruine bovenkant. Lekker met een frisse salade.