Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en laat de zalm hier zo lang mogelijk, maar ten minste 2 uur, in marineren. Ik heb een vacumeermachine, dus ik verpakte de zalmfilets vacuüm met de marinade zodat de marinade nog beter in kan trekken. Dit is niet per se nodig
Snipper het uitje en de knoflook en bak dit in een beetje olijfolie in een hoge pan op middelhoog vuur. Voeg de risottorijst toe en bak een paar minuutjes mee. Blus af met een flinke scheut limoncello (naar smaak). Voeg het citroenrasp- en het sap, de verse tijm en peper en zout naar smaak toe. Voeg vervolgens lepel voor lepel alle visbouillon toe totdat de risotto alle bouillon heeft opgenomen. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Blijf ondertussen goed roeren.
Proef of de risottorijst helemaal gaar is. Deze moet lekker zacht en romig zijn, maar nog wel stevig. Als de korrel nog hard is in het midden, dan is de risotto nog niet gaar. Is de risotto gaar, voeg dan de kookroom, boter en lekker veel geraspte Parmezaanse kaas (handje vol) toe en roer nog even goed door. Doe het deksel op de pan.
Verhit een scheutje olijfolie in een platte pan op middelhoog vuur. Bak hierin de zalm op de huid ongeveer 2 tot 3 minuutjes. Draai de zalm om en bak aan de andere kant nog ongeveer 1 minuut. Als je de zalm op deze manier bakt, is ie nog heel erg roze van binnen. Ik houd daar van. Liever wat meer doorbakken? Bak de zalm dan wat langer op lager vuur. Serveer de risotto met de zalm en een frisse salade.