Snijd de pompoen in blokjes en kook dit in 15 minuutjes beetgaar in ruim gezouten water. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de ui en de knoflook schoon en snipper deze. Fruit dit in wat olijfolie aan op laag vuur. Giet de pompoen af en voeg de stukjes pompoen bij de uien. Kruid met peper, zout, oregano en peterselie. Stamp de pompoen grof met een pureestamper.
Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een platte koekenpan. Hak de basilicum fijn en roer zowel de pijnboompitten als de basilicum door de gestampte pompoen. Maak de bechamelsaus door de boter in een hoge pan te verhitten. Voeg vervolgens de bloem toe aan de boter en bak dit ongeveer 3 minuutjes totdat de bloem gaar is. Voeg hier de melk en ricotta aan toe en klop met de garde goed door. Voeg eventueel nog wat melk toe als de bechamel te dik is.
Doe een laagje pompoen in een ovenschaal en giet hier wat van de bechamelsaus over. Verkruimel hier wat feta over en leg er een lasagnevel op. Herhaal deze stappen totdat alles in de ovenschaal zit. Eindig met een laagje mozzarella bovenop de bechamelsaus. Bak de lasagne in 20 minuten mooi goudbruin in de oven.