Maak het deeg door de bloem in een kom te doen en hier de boter in blokjes bij te doen. Voeg het ei en het zout toe en kneed tot een mooi soepel deeg. Rol het deeg tot een bolletje, pak in met plasticfolie en laat een half uurtje rusten. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil ondertussen de witte asperges en snijd de onderkant er vanaf. Snijd in hapklare stukjes en kook de asperges ongeveer 4 minuten in gezouten water beetgaar. Spoel af met koud water en zet opzij. Snijd de gerookte zalm in stukjes en hak de verse peterselie fijn. Meng de asperges met de zalm en de peterselie en zet opzij.
Quichebodem bakken
Je hebt best wel veel deeg gemaakt. Ik gebruik meestal de helft van het deeg en vries de andere helft in. Eigenlijk zou je de halve hoeveelheid moeten hebben, maar dat gaat lastig met een half ei ;). Rol al je deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap die wat groter is dan je quichevorm. Rol de lap om je deegroller en til het zo boven de quichevorm, je kunt het deeg nu weer afrollen zodat het mooi in de quichevorm past. Haal het overtollig deeg weg, pak in in plasticfolie en vries in. Maak met een vork wat gaatjes in de bodem. Leg er een vel bakpapier in en doe hier de bakbonen in. Je kunt eventueel ook gedroogde bonen gebruiken als verzwaarders. Ik gebruik bijvoorbeeld gedroogde kikkererwten. Bak de bodem zo 15 minuutjes in de voorverwarmde oven
Haal na 15 minuten de bakbonen en het bakpapier er uit en bak de bodem nog 5 minuutjes. Maak ondertussen de vulling door de crème fraîche los te kloppen met de eieren, de geraspte kaas en wat peper en zout. Haal de quichebodem uit de oven en verdeel hier de witte asperges en zalm overheen. Giet hier vervolgens het ei-crème fraîche mengsel overheen en bak de quiche in 20 minuutjes gaar. Smakelijk!