Doe het warme water in een ruime kom (hier moet straks ook de bloem bij passen). Roer hier de suiker doorheen. Doe hier vervolgens ook de gedroogde gist bij en mix even kort door met de garde. Laat dit 10 minuten staan totdat je mengsel schuimt. Schuimt het niet? Dan is je gist niet goed en kun je beter opnieuw beginnen met nieuw gist.
Doe hier vervolgens (na 10 minuten) de bloem en de olijfolie bij. Mix dit met een mixer (met deeghaken) goed door elkaar totdat je een samenhangend deeg krijgt. Kneed dit vervolgens met je handen of met een mixer met deeghaken zo'n 10 minuutjes door. Het deeg mag iets plakkerig zijn, maar moet niet aan je handen of aan het aanrecht blijven plakken. Is dat wel het geval? Voeg dan een beetje bloem toe (per eetlepel) totdat het niet meer aan je handen plakt.
Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten door. Maak na (in totaal dus) 15 minuten kneden een bal van het deeg.
1e rijs
Doe een beetje olijfolie in een kom en leg hier je deegbal in. Maak een theedoek vochtig met lauw water en dek hiermee je deeg af. Let op dat de theedoek het deeg niet raakt. Zet je deeg nu op een warme plek en laat het in 1 tot 2 uur rijzen tot een dubbele hoeveelheid.
2e rijs
Vet je bakblik (ik gebruik een brownievorm) in met olijfolie, vergeet ook de randen niet! Sla de lucht uit het deeg met je vuisten of kneed het zo'n 10 seconden door en leg het in de bakvorm. Maak de theedoek weer vochtig en dek het deeg weer af. Laat het nog zo'n 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Focaccia afbakken
Wrijf je focaccia in met de pesto en druk met je vingers kuiltjes over het hele deeg. Bak je focaccia in 20 minuutjes af in de voorverwarmde oven. Eet je focaccia nog warm, eventueel met een beetje olijfolie om in te dippen.